Direct naar artikelinhoud

Duizenden passagiers gestrand na stroomstoring drukste vliegveld ter wereld

Een stroomstoring heeft zondag op het drukste vliegveld ter wereld voor grote problemen gezorgd. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport moest meer dan duizend vluchten schrappen en een groot aantal vluchten is omgeleid. Hoewel de stroomstoring is verholpen, moet ook maandag rekening worden gehouden met vertragingen en gecancelde vluchten.

Gestrande passagiers in Atlanta.Beeld epa

Oorzaak van de stroomstoring was een brand in een ondergronds elektriciteitssysteem. De brand tastte ook het back-upsysteem aan. De hitte en rook in het tunnelstelsel bemoeilijkten het werk van elektriciens.

Passagiers kwamen niet meer voorbij de incheckbalies. De bagagecontrolepunten en de gates stroomden vol met reizigers. Ze moesten in donkere hallen wachten op informatie. Sommigen zaten al in het vliegtuig toen de stroom uitviel en de vlucht werd geschrapt.

Duizenden passagiers gestrand na stroomstoring drukste vliegveld ter wereld
Beeld epa

Nachtmerrie

Restaurants en winkels waren noodgedwongen gesloten. Reizigers spraken van een 'nachtmerrie', omdat niemand het vliegveld kon verlaten, terwijl er wel steeds nieuwe reizigers bijkwamen. 'Niemand kan ons precies vertellen wat er aan de hand is', aldus de 32-jarige Emilia Duca, die onderweg was naar Wisconsin.

De burgemeester van Atlanta heeft het Congrescentrum in de stad opengesteld voor gestrande reizigers. Ze kunnen daar met een shuttle naartoe en worden opgevangen met bedden en voedsel.

De luchthaven verwacht de komende dagen de nodige problemen om alle reizigers deze week nog op hun plek van bestemming te krijgen, zeker gezien de toch al extra drukke kerstperiode. 

Op Hartsfield-Jackson vertrekken en landen elke dag 2.500 vliegtuigen. De luchthaven krijgt dagelijks gemiddeld 275.000 passagiers te verwerken, zo'n 50.000 meer dan Schiphol.

Nachtmerrie
Beeld epa