Waarom het label 'eetrijp' op een avocado eigenlijk onzin is
Vanavond nog een rijpe avocado nodig? Dan beloven labels als "eetrijp" in de supermarkt dat we voor een kleine meerprijs een boterzacht exemplaar mee naar huis nemen. Al valt dat in de praktijk wel eens tegen. De Nederlandse journalist Teun van de Keuken pleit er in de Volkskrant voor om die stickers af te schaffen. "Door de eetrijpsticker worden avocado's steeds minder eetrijp," schrijft hij.
Een "eetrijpe" avocado uit het winkelrek plukken is verleidelijk, zeker voor wie last minute boodschappen doet en vanavond nog guacamole wil maken. Maar vaker wel dan niet stelt zo'n vermeende rijpe avocado teleur, en neem je een overrijp of nog hard exemplaar mee naar huis. "Het gevolg is dat de klanten de stickers niet meer vertrouwen," schrijft columnist, journalist en tv-maker Teun van de Keuken in De Volkskrant. "Hoe lost de supermarkt dit probleem op? Met nieuwe stickers waarop 'ready tot eat', 'Écht eetrijp' of 'beetklaar' staat. Dat is makkelijker dan ervoor te zorgen dat er altijd alleen maar perfecte avocado's in de winkel liggen."
Klanten nemen bijgevolg het heft in eigen handen, omdat ze kritisch tegenover dat "ready to eat"-label staan. Ze gaan uitgebreid voelen en knijpen in de bak met "eetrijpe" avocado's. Een rijpe avocado wordt door al dat voelen en knijpen platgedrukt en achtergelaten in de winkel wegens "te rijp", en belandt de volgende dag op de afvalberg. Zo werkt "eetrijp" voedselverspilling in de hand, aldus van de Keuken.
De oplossing ligt er volgens de columnist in om de stickers met "eetrijp" af te schaffen, en enkel harde avocado's in de winkel te leggen. Die overleven het beter als er in geknepen wordt, en zorgen niet voor teleurstelling als de verwachting van rijpheid niet wordt ingelost. "Het zou beter zijn te stoppen met de eetrijpstickers en de mensen een beetje op te voeden. Als klanten weten dat alle avocado's (nog) hard zijn, dan hoeven ze die niet beurs te knijpen," besluit hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
Avocado om te knabbelen
-
De pitloze avocado met eetbare schil verovert stilaan het internet
Sinds kort verkoopt de Britse warenhuisketen Marks & Spencer baby avocado's en mensen kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Ze lijken een beetje op een kleine courgette, en ze hebben dus geen (irritante) pit en de schil is nog eens eetbaar ook. -
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
PREMIUM
Hoe pak je koken aan op drukke werkdagen? 3 ouders delen concrete tips: “Door amper 2 keer te koken heb ik eten voor 7 dagen”
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
-
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
Hé, gij daar! Show some loof, want de week van 1 tot en met 7 februari staat helemaal in het teken van witloof. Steek de lekkere wintergroente eens in een verfijnd jasje en vul met champignons en druiven. Met een krokant gebakken cordon bleu en een notencrumble voor wat extra crunch heb je zo een bordje onversneden comfortfood. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNancy De Mol
chantal prez
chantal vanlaere
Bob De Visser