“We zijn slechts één driftbui verwijderd van een nucleaire ramp”

De Internationale Campagne tegen Kernwapens (ICAN) heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Het waren Setsuko Thurlow, een Japanse vrouw die de atoombomaanval op Hiroshima heeft overleefd, en Beatrice Fihn, het gezicht van de campagne, die de prijs in ontvangst namen. “We hebben de keuze: het einde van kernwapens, of het einde van ons,” klonk het in klare taal.

evdg

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) is volgens het Nobelprijscomité de belangrijkste organisatie die probeert een verbod op atoomwapens in te stellen.

Gevaarlijker dan tijdens de Koude Oorlog

“Verdwijnen de kernwapens, of verdwijnen wij,” zegt Beatrice Fihn , directeur van ICAN, in een emotionele speech. “De enige logische oplossing is dat we ophouden te leven in de situatie waar we slechts een driftbui verwijderd zijn van wederzijdse vernietiging.” Een duidelijke waarschuwing, tijdens de officiële plechtigheid op zondag in Oslo.

Kern- en raketproeven van Noord-Korea en daarop volgend provocaties van de Amerikaanse president Donald Trump, deden de laatste maanden heel wat stof opwaaien. “Eén impulsief moment kan leiden tot de dood van miljoenen”, zei Finh daarover. “Het nucleaire gevaar is nu groter dan tijdens de Koude Oorlog.”

Symbolische antikernwapenverdrag

De ICAN is een coalitie van 468 ngo’s uit 101 verschillende landen, met het hoofdkwartier in Genève. De organisatie was de drijfkracht achter het historische, zij het eerder symbolische, antikernwapenverdrag dat op 7 juli werd aangenomen door 122 VN-lidstaten. Symbolisch, want geen van de kernmachten en de NAVO-lidstaten - waaronder dus ook België - doet er eigenlijk aan mee. Wereldwijd zijn er nog zo’n 15.000 kernwapens, waarvan de meeste in de VS en in Rusland.

Setsuko Thurlow, die campagne voert voor ICAN, komt uit Japan en overleefde de atoombom op Hiroshima. Ze was toen 13 jaar oud.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer