Luister naar

Kabinet: zes weken verlof partner bij geboorte baby

Nieuws
Het kraamverlof voor de partner van jonge moeders wordt volgend jaar uitgebreid van twee dagen naar een werkweek. Vanaf 2020 kunnen partners ook vijf werkweken aanvullend geboorteverlof opnemen, tegen 70 procent van het salaris.
Gijs Herderscheê redactie vk
donderdag 22 februari 2018 om 03:00
Wouter Koolmees
Wouter Koolmees anp / Bart Maat

Den Haag

Dit stelt minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken voor in het wetsvoorstel invoering extra geboorteverlof, Wieg. Het gaat om een uitwerking van afspraken uit het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het voorstel is op internet gepubliceerd voor consultatie. Een maand lang kunnen burgers en belangengroepen reageren. Daarna buigen de ministerraad, de Raad van State en het parlement zich erover.

Partners van jonge moeders hebben nu recht op twee dagen betaald kraamverlof en drie dagen onbetaald verlof. Dit wordt volgend jaar uitgebreid naar een werkweek verlof, waarbij de werkgever het loon moet doorbetalen. Nu mag de partner van de jonge moeder dit verlof, desnoods verspreid, opnemen binnen vier weken na de geboorte. Dit wordt zes maanden. Naast de werkweek geboorteverlof komt vanaf juli 2020 nog vijf werkweken aanvullend geboorteverlof.

Koolmees kiest daarvoor omdat een uitbreiding van het aantal vrije dagen parttimers zou bevoordelen en fulltime werkenden benadelen. Wie vijf dagen per week werkt, krijgt dus met zes weken geboorteverlof, 30 dagen vrij. Wie twee dagen per week werkt, krijgt 12 dagen verlof.

uitkering

Gedurende deze weken betaalt het UWV een uitkering, 70 procent van het salaris, met een maximum van zo’n 3185 euro per maand. Ook dit verlof moet binnen zes maanden na de geboorte worden opgenomen. In totaal kan de partner van de jonge moeder dus zes weken verlof opnemen.

Stellen die een kind adopteren of in pleegzorg nemen, kunnen ieder zes weken verlof opnemen. Nu is dat nog vier weken. Tijdens dit verlof krijgen zij een uitkering van het UWV.

Vrouwen hebben nu tijdens de zwangerschap 16 weken verlof. ‘Een vermindering van het verschil in verlofduur kan positief uitwerken voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt’, schrijft Koolmees in een toelichting. Hij verwacht ook dat van het uitgebreidere verlof ‘een positief effect uitgaat op de verdeling van taken binnen het gezin’. ‘Ook voor de onderlinge band tussen de partner en het kind is het positief als de partner vanaf de geboorte goed betrokken is bij de zorg.’

De vakbeweging en werkgevers reageren verdeeld. Vorige week brachten ze nog een gezamenlijk advies aan Koolmees uit over uitbreiding van het partnerverlof. Zij vinden dat zowel de partner als de jonge moeder zes weken volledig doorbetaald ouderschapsverlof moet krijgen. Voor de moeder zou dit komen boven op de 16 weken zwangerschapsverlof. De rekening willen de sociale partners geheel bij het kabinet leggen. Die zou doorbetaling van het loon voor zijn rekening moeten nemen. Het extra verlof kost werkgevers dan niets.

De FNV vindt dat advies eigenlijk een magere, eerste stap. Werkgevers vinden dat de rekening eenzijdig bij hen komt te liggen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.