“Meester, meester brouwen we nog eens een schoolbiertje?”

© evr

Hein Delabie geeft al jarenlang gepassioneerd les in GBS Barthel in Rekkem. Als hij niet voor zijn klas staat, dan staat hij achter de brouwketels. Nu heeft hij ook een bier gebrouwen voor de school.

Joerie Dewagenaere

Breuken en optelsommen met kommagetallen, de vreemde gewoonten van de Romeinen of de provinciehoofdsteden. Als leerkracht in het vierde leerjaar reciteer je die met sprekend gemak. Je moet van vele markten thuis zijn, maar bier brouwen? Dat staat in de verste verte niet bij de leerdoelstellingen.

Voor meester Hein Delabie van de gemeentelijke basisschool Barthel in Rekkem gaan beiden wel hand in hand. Wanneer hij de breinen van zijn leerlingen niet volstouwt met weetjes, dan roert hij in de brouwketels.

Barthelke

Nu brouwde hij het Barthelke, waarschijnlijk het eerste schoolbier dat door een leerkracht zelf werd gebrouwen. “Een hele tijd geleden had ik Hein er over aangesproken. Plots stond hij in mijn bureau met de vraag of dat idee nog werkelijkheid kon worden. Het bier was toen wel al heimelijk gebrouwen”, glimlacht directeur Tom Vandamme. “Met z'n vieren hebben we het geproefd en na heel wat glazen gaven we groen licht. Het Barthelke was geboren.”

Het brouwen, dat begon iets vroeger. Zo'n dertig jaar geleden, tijdens de legerdienst. Toen borrelde het idee op om samen met twee kompanen een biertje te brouwen. Lang voor de hype dus. “Dat was toen nog in grootmoeders ketel in de garage of de tuin. Na 25 jaar waar we dat voor de leute en het plezier deden, besloten we het Giesbaargs Muurken te vermarkten”, vertelt Hein. Het bier verwijst naar de Muur van Geraardsbergen waar hij samen met zijn kompanen Paul Vanrespaille en Geert Welleman brouwt.

Niet tijdens werkuren

Ook het Barthelken wordt ginds gebrouwen. Het is minder bitter en heeft iets minder alcohol (5,5 procent) dan het Muurken. Perfect voor zowel mannen als vrouwen. Of leraars en leraressen? Zetten de leerkrachten het voortaan op een zuipen tijdens de speeltijd? “Zeker niet! Wellicht drinken we het wel eens op een vergadering na de werkuren, maar we serveren het tijdens gepaste gelegenheden, zoals op de kaarting of het schoolfeest”, zegt de trotse directeur. “Het biertje past sowieso binnen onze waarden. Eén school, één familie, één team, en dan mag er al eens iets gedronken worden.”

De primeur was tijdens de Barthelsouper en het publiek kon het nieuwe biertje best smaken. “Uit interesse drinken de mensen er altijd eentje, het is pas vanaf de tweede dat je weet het echt goed is”, lacht meester Hein. Op 28 en 29 oktober kunnen ook niet-Barthelianen ervan proeven tijdens het Bierfestival in Poperinge. Wat de toekomst brengt? “Dat zien we wel, voorlopig brouwden we twintig bakken, maar dat kunnen er meer worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen