Europese Commissie opent onderzoek tegen Meta omdat bedrijf verplichtingen in strijd tegen desinformatie niet nakomt

Themabeeld© AP

De Europese Commissie heeft dinsdag een formele procedure geopend tegen Meta, de aanbieder van Facebook en Instagram. Ze vermoedt dat het bedrijf zijn verplichtingen in de aanpak van desinformatie en misleidende politieke advertenties niet nakomt.

jvh
Bron: BELGA

“Deze Commissie heeft middelen gecreëerd om Europese burgers te beschermen tegen gerichte desinformatie en manipulatie door derde landen”, stelt voorzitter Ursula von der Leyen. “Als we vermoeden dat de regels zijn geschonden, treden we op. Dit geldt te allen tijde, maar vooral in tijden van democratische verkiezingen”.

De Commissie vreest dat Meta in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni zijn verplichtingen in het kader van de digitale dienstenwet (DSA) niet naleeft en te weinig doet tegen de verspreiding van desinformatiecampagnes en misleidende advertenties. Dat kan volgens de Commissie een risico vormen voor het maatschappelijke debat en de verkiezingsprocessen. 

De Commissie gaat nu verder bewijsmateriaal verzamelen. Ze kan verdere informatie opvragen bij Meta, inspecties uitvoeren en ook voorlopige maatregelen nemen. Er is geen wettelijke termijn voor het beëindigen van de procedure. 

Het is het vijfde onderzoek dat de Commissie lanceert in het kader van de DSA, de wet die sinds vorig jaar van kracht is en de grote online platforms dwingt om extra maatregelen te nemen om de gebruikers in de Europese Unie te beschermen, onder meer tegen desinformatie, maar ook tegen illegale content of goederen. Onder meer tegen X, TikTok en AliExpress lopen al onderzoeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen