Luister naar

Driekwart gemeenten koopt vervuilende auto's

Nieuws
Luchtkwaliteit en CO2-uitstoot zijn voor gemeenten nauwelijks van belang bij de inkoop van hun wagenpark, terwijl zij hebben toegezegd vanaf 2015 al volledig duurzaam in te kopen.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
dinsdag 21 november 2017 om 12:51

Utrecht

Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Deze natuur- en milieuorganisatie ging na hoe gemeenten sturen op duurzaamheid in aanbestedingen voor eigen wagens en taxibusjes voor scholieren, zieken en ouderen.

Vaak ontbreken milieucriteria in de aanbesteding. Slechts 24 procent van de gemeenten vraagt om minimale randvoorwaarden voor milieu. Daardoor wordt de aanbesteding puur op de laagste aanschafprijs gegund. Dat zijn in de praktijk meestal diesels.

Opvallend is dat zelfs simpele, kosteneffectieve maatregelen weinig worden gevraagd. Zo vraagt slechts 23 procent om zuinige banden. Dit ondanks de campagne van de rijksoverheid ‘kies de beste band’, waarin de voordelen van zuinige, stille en veilige banden worden uitgelicht.

Natuur & Milieu onderzocht alle zeventig aanbestedingen van de in totaal 218 gemeenten die vanaf het midden van 2016 tot de eerste helft van 2017 een aanbestedingstraject voor mobiliteitsinkoop hebben doorlopen.

Tien jaar geleden spraken gemeenten af om te streven naar 100 procent duurzaam inkopen in 2015. Om te bepalen wat duurzaam is, zijn daarvoor landelijke criteria opgesteld, de zogenaamde inkoopcriteria van PIANOo – een expertisecentrum van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook provincies, waterschappen en ministeries hebben toegezegd zich aan die duurzaamheidscriteria te houden.

voorbeeldfunctie

Nu, twee jaar na de deadline, blijken de meeste gemeenten op het gebied van de inkoop van hun wagenpark in de verste verte niet te voldoen aan die inkoopcriteria. ‘Zonde, want gemeenten kunnen een flink effect sorteren door de volumes die ze inkopen’, vindt Natuur & Milieu. ‘Ook is het schadelijk voor de voorbeeldfunctie.

Op papier formuleren overheden klimaatambities en maatregelen voor schonere lucht. Maar bij de praktijk van het inkopen gaan deze ambities weer het raam uit. Dat terwijl alternatieven als elektrische modellen wel beschikbaar zijn.’ Het streven van het nieuwe kabinet is dat alle auto’s in Nederland uiterlijk in 2030 geen CO2 meer uitstoten.

Positief is dat een beperkte, maar groeiende groep van koplopergemeenten serieus op duurzaamheid stuurt, vindt Natuur & Milieu. Utrecht, Groningen/Haren, Leeuwarden, Amsterdam, Bronckhorst en Uden scoren het hoogst in het onderzoek. Het slechtst scoren Roosendaal, Lingewaal, Houten, Moerdijk, Haarlem en Barneveld.

De overheid houdt zich vaker niet aan de criteria voor duurzaam inkopen. Vorig jaar trok Natuur & Milieu aan de bel toen de politie uitsluitend dieselvoertuigen toestond in de aanbesteding. Die eis werd na Kamervragen van de ChristenUnie ingetrokken.

Rijkswaterstaat moest in oktober voor de rechter verschijnen, toen een opdracht voor levering van kantoormeubilair ter waarde van tussen de 80 en 200 miljoen euro werd gegund aan twee bedrijven die niet beschikken over de twee bekendste keurmerken voor duurzaam hout. Een van de verliezende partijen, Drentea uit Emmen, spande een kort geding aan. De rechter tikte de overheid niet op de vingers, maar ging er ‘voorlopig’ vanuit dat de bedrijven toch het juiste hout zouden leveren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’

Linda Nooitmeer: 'Dat er geld beschikbaar komt voor naamswijzigingen is van grote symbolische waarde.'

Besteding gelden slavernijverleden gefragmenteerd: vooral naar onderzoek en naamswijzigingen

Hoe worden de toegezegde 200 miljoen euro bij de slavernij-excuses besteed? Behoorlijk gefragmenteerd en met veel aandacht aan onderzoek, blijkt uit het maandag door het kabinet gepresenteerde overzicht.