Direct naar artikelinhoud
nucleaire ontwapening

Zuid-Korea en Japan juichen verhoogde Amerikaanse druk op Noord-Korea toe

Japanse premier Shinzo AbeBeeld AFP

De twee Aziatische landen steunen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Noord-Korea opnieuw op het lijstje te plaatsen van landen die terreur steunen. Dat laat Trump toe om het land nieuwe sancties op te leggen op vlak van ontwikkelingshulp, wapenuitvoer en bepaalde financiële transacties. 

Hoe hoger de druk, hoe beter, vinden Japan en Zuid-Korea. "Ik steun de beslissing want het verhoogt de druk op Noord-Korea", aldus de Japanse premier Shinzo Abe. Hardere sancties kunnen volgens Abe helpen om Noord-Korea te doen afzien van de productie van nucleaire wapens. Zuid-Korea lijkt het daarmee eens te zijn. Sancties zijn volgens het land een vredevolle manier om denuclearisatie te verwezenlijken.

China

China gelooft daar niet in. Peking vreest dat de beslissing van Trump de 'precaire situatie' op het Koreaanse schiereiland enkel bemoeilijkt. "Het vooruitzicht van een nucleair vrij Koreaans schiereiland wordt steeds verder weggedrukt door schetterende retoriek en de ene na de andere onverantwoordelijke actie", aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. 

China spreekt de hoop uit dat "alle partijen terugkeren naar het juiste pad van dialoog om de nucleaire kwestie op te lossen." De Verenigde Staten willen Noord-Korea juist zo hard mogelijk isoleren. De beslissing om Noord-Korea op een lijst van landen te plaatsen die terreur steunen, past in dat kader.