Doping

Franse topschermster haalt haar gelijk: positieve dopingtest wel degelijk te wijten aan vrijpartij

Thibus is een van de beste schermsters ter wereld.© AFP

Licht aan het einde van de tunnel voor Ysaora Thibus. De Franse topschermster werd in februari geschorst wegens een bizarre positieve dopingtest. Na een maandenlange strijd krijgt ze nu toch gelijk: het positieve staal is inderdaad afkomstig van ... het lichaamsvocht van haar vriend.

sfk

Floretschermster Ysaora Thibus, de zilveren medaille van de afgelopen Olympische Spelen in Tokio en tevens wereldkampioene, testte begin februari positief op het verboden middel ostarine, een product dat de spiergroei kan stimuleren. De schermster schreeuwde haar onschuld uit en weigerde om een bijkomende B-staal te laten analyseren.

“Ik ontken ten stelligste dat ik doping gebruikt heb”, zei ze toen in een statement. “Mijn vele negatieve dopingtesten zijn daar het bewijs van. De Olympische Spelen in Parijs zijn voor mij een kinderdroom en ik heb met verbijstering kennis genomen van dit nieuws. Ik zal er alles aan doen om mijn onschuld te bewijzen, zodat ik kan meestrijden in het toernooi dat het hoogtepunt van mijn carrière moet worden.”

Zelf verklaarde haar advocaat destijds dat het verboden middel in haar lichaam zou zijn terechtgekomen na seksueel contact met haar verloofde Race Imboden, eveneens een voormalige wereldtopper in het schermen. Imboden gaf toe dat hij inderdaad voedingssupplementen consumeerde, die hij online bestelde.

Thibus met haar verloofde Imboden.© Corbis via Getty Images

Toch nog spelbreker?

Een onafhankelijke commissie van de internationale schermfederatie FIE onderzocht de zaak en gaf de Française uiteindelijk gelijk. De vrijpartij ligt daadwerkelijk aan de basis van de hele soap. De 32-jarige schermster, die sinds februari geen wedstrijden meer afwerkte, mag haar leven als atlete eindelijk hervatten én haar olympisch doel weer nastreven.

“Dit is het hoogtepunt van een meedogenloze, maandenlange strijd om mijn onschuld te bewijzen”, vertelt Thibus via sociale media. “Ik kan niet wachten om weer op een schermpiste te staan, te schreeuwen om de overwinning en opnieuw te vechten met mijn teamgenoten.”

Toch is de zaak nog niet helemaal afgesloten: het wereldantidopingagentschap Wada en de FIE krijgen nog 21 dagen de tijd om in beroep te gaan. Mogelijk kunnen zij nog roet in het eten gooien.