© ATV

Vakbonden activeren stakingsaanzegging voor gevangenissen na overleg met Van Tigchelt: “Minister heeft de bruggen opgeblazen”

De vakbonden voor het personeel van de Belgische gevangenissen hebben hun stakingsaanzegging geactiveerd na het overleg van donderdag met minister van Justitie Paul Van Tigchelt. De staking in de Belgische gevangenissen begint maandag 1 april om 22 uur voor onbepaalde duur. Dat zeggen federaal secretaris Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA, Alain Blancke, nationaal afgevaardigde van de christelijke ACV, en Robby De Kaey, federaal secretaris van de socialistische ACOD.

Marc Klifman
Bron: BELGA

Een ongeziene situatie donderdagochtend in meerdere Belgische gevangenissen. Nadat er in de Antwerpse Begijnenstraat een gedetineerde dagenlang vreselijk gefolterd werd, stond om 8.30 uur een belangrijk overleg gepland tussen de gevangenisvakbonden en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). Het kabinet van minister Van Tigchelt laat intussen weten dat het overleg al langer op de agenda stond. Daar zou onder meer de overbevolking op tafel liggen, net als de agressieproblematiek en de minimale dienstverlening.

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Hoe foltering begon na ruzie op cel om wat tabak: cipiers stelden Roy Janssen voor om van cel te veranderen, maar hij weigerde

“De minister wil cipiers kunnen opvorderen bij de eerste dag van een staking, waardoor een x-aantal personen toch aan het werk moet gaan”, zegt Kristof Muyters van vakbond ACOD. “Maar dat is een aanval op het stakingsrecht. We worden eigenlijk monddood gemaakt. Staken is alles wat we nog hebben om iets te kunnen veranderen. Daarom hebben we woensdagavond aan de cipiers laten weten dat ze zich even in de refter van de gevangenis moesten zetten tot het overleg afgelopen was.”

Geen akkoord, staking op 1 april

In verschillende Vlaamse en Brusselse gevangenissen gingen de cipiers donderdagochtend daarom voorlopig niet aan het werk, in afwachting van het resultaat van het overleg. Maar rond 11.45 uur liep dat af met een domper. “We zijn opgestapt omdat de minister blijft vasthouden aan zijn plan om mensen op te vorderen bij stakingen”, zegt Muyters. “Bovendien blijft hij voor de foltering in Antwerpen de zwarte piet doorschuiven naar de cipiers. Hij ligt duidelijk meer wakker van de acties dan van de overbevolking zelf.

“De minister heeft de bruggen opgeblazen”, zegt federaal secretaris Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA na het overleg.

De vakbonden activeerden hun stakingsaanzegging. De staking begint maandag 1 april om 22 uur voor onbepaalde duur. Dat de minister besliste dat personeel kan worden opgevorderd vanaf de eerste stakingsdag, is “het personeel muilkorven”, hekelde Robby De Kaey van ACOD.

LEES OOK. Drie keer deed iemand melding van folterpraktijken in Antwerpse gevangenis, maar zelfs de directie greep niet in

Zonder eten of drinken

In de gevangenis van Hasselt gingen een aantal cipiers donderdagochtend ook niet aan het werk en bleven ze in een lokaal zitten. Gevangenisdirecteur Paul Dauwe heeft altijd begrip getoond voor de slechte werkomstandigheden van de cipiers, maar over de actie van donderdagochtend is hij zeer misnoegd. “Het is laag bij de grond en getuigt van een gebrek aan beroepsfierheid. Normaal gezien worden we twee dagen op voorhand gewaarschuwd als er een actie komt. Dan is het al moeilijk om een oplossing te vinden.”

“Maar nu zijn we pas last minute op de hoogte gebracht. Daardoor zitten de gedetineerden zonder eten en drinken. Een handvol personeelsleden probeert hier toch het meest dringende werk te doen. Het gaat over een aantal cipiers die wel beroepsfierheid hebben, aangevuld met het administratief en verplegend personeel en leden van de directie. Zij proberen er onder meer voor te zorgen dat de gedetineerden hun dringende medicatie krijgen, dat ze in de rechtbank geraken of dat ze afgevoerd worden naar het ziekenhuis.”

Door de actie is het vervoer van en naar de rechtbank donderdagochtend alleszins moeizaam verlopen. Een gedetineerde die in de rechtbank van Hasselt zijn vonnis kreeg, geraakte niet op tijd daar.

LEES OOK. Advocaten onthullen verdere details over foltering in Antwerpse gevangenis: “Het is overtreffende trap van barbarij”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV