Jinnih Beels (Vooruit) trekt zich terug als lijsttrekker voor lokale verkiezingen in Antwerpen

Jinnih Beels zal dan toch niet de Antwerpse lijst van Vooruit trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober dit jaar. Dat is duidelijk geworden op een vergadering van de Antwerpse afdeling van de partij. Het is nog niet duidelijk wie haar plaats zal overnemen. 

"Ik draai de lokale bladzijde op het einde van mijn mandaat om", zegt Beels. Beels is voor Vooruit schepen van Onderwijs in Antwerpen. "Mijn focus ligt nu op de nationale verkiezingen van 9 juni waarvoor ik met veel goesting campagne aan het voeren ben."

Beels trekt inderdaad de Antwerpse Kamerlijst van Vooruit, bij de verkiezingen op 9 juni. Maar voor de lokale verkiezingen past ze nu dus. "We hebben een goeie algemene vergadering achter de rug, en ik ben ervan overtuigd dat de rust nu eindelijk kan terugkeren."

Ook Tatjana Scheck, schepen van Sociale Zaken en opvolgster van Tom Meeuws, bevestigt dat de vergadering gisteravond sereen verliep. "Het bericht van Jinnih kwam als een enorme verrassing. Ik vind het jammer dat het zo is moeten lopen. Ik vind het moedig dat Jinnih deze beslissing heeft genomen om de rust te doen weerkeren. We gaan samen de rit uitdoen in het college in Antwerpen en heel hard blijven werken. En we gaan na de parlementsverkiezingen bekijken hoe we het verder gaan aanpakken."

Problemen bij Vooruit Antwerpen

Het rommelt al een tijd bij de Antwerpse afdeling van de Vlaamse socialisten. Vorige maand nog stopte Tom Meeuws als schepen. Meeuws zelf zei aanvankelijk dat hij ontslag nam omdat hij "moe" was en "het moe" was. Daarmee verwees hij naar strubbelingen binnen het schepencollege, zowel met N-VA als met zijn collega's van Vooruit.

Maar Meeuws werd er ook van beschuldigd dat hij racistische uitspraken gedaan zou hebben. Beels vond dat hij zijn verontschuldigingen daarvoor moest aanbieden.

Wie neemt de plaats van Beels in?

Het is nog niet duidelijk wie de plaats van Beels zal innemen. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de partij een nieuwe lokale lijsttrekker zal aanduiden om ons werk ook verder te zetten na 2024", zegt ze zelf daarover.

De huidige Vooruit-schepenen in het stadsbestuur zijn naast Beels ook nog Karim Bachar en Tatjana Scheck. Ook huidig Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt, die na het afscheid van Meeuws diens plaats innam in de gemeenteraad, lijkt een optie. Een terugkeer van Meeuws lijkt dat, op dit moment, niet.

Meest gelezen