De goudkleurige vuilniszakken worden nagemaakt. Stad en politie drijven de strijd tegen valse verkopers op.© Ivarem

Mechelse vuilniszakken uit supermarkt blijken vals te zijn: “Ik heb mij in het zak laten zetten”

Mechelen -

Mechels gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt (Vooruit) was verrast toen de vuilniszakken die hij recent aanbood vals bleken te zijn. Hij had de rol nochtans te goeder trouw gekocht in een supermarkt. Stad en politie zeggen intensief te controleren op de valse verkoop.

Sven Van Haezendonck

“Ik koop mijn vuilniszakken altijd in dezelfde supermarkt in het centrum”, zegt Verbeurgt. Toch bleven de twee laatste zakken van zijn rol recent op de stoep staan. De ophalers van Ivarem hadden ze niet meegenomen. “Er hing een sticker op dat ze vals waren. Ik was natuurlijk verrast.”

Navraag bij de afvalintercommunale leerde hem dat zijn vuilniszakken effectief vals waren. “Toen ik vroeg hoe ik dat als consument kan zien, werd ik doorverwezen naar de stad”, vertelt Thijs Verbeurgt. Bij de stad gaven ze de oppositieleider enkele tips mee hoe je kan controleren of je zakken de officiële zijn. “Je kan de valse amper onderscheiden van de echte. Ik heb mij dus in het zak laten zetten en als consument ben je hier de dupe van.”

Verbeurgt vraagt de stad om inwoners beter te sensibiliseren, de strijd aan te gaan met valse verkopers en om te zorgen voor meer officiële verkooppunten bij de stad zelf. “Zelfs al we uiterlijke verschillen tussen vuilniszakken delen, zijn consumenten in de winkel nog steeds niet in staat om in de winkel te bepalen of een rol officieel is of vals. We kunnen alleen individuele vuilniszakken identificeren”, reageert Abdrahman Labsir (Voor Mechelen), schepen van Preventie.

Voldoende bewijslast nodig

Het stadsbestuur haalt nog een argument aan om de verschillen niet te delen. “Je zou niet alleen de consument informeren, maar ook de makers van valse vuilniszakken”, zegt Labsir. Hij geeft ook mee dat stad en politie op dit moment al intensief controles organiseren op de verkoop. “Aanwijzingen over de verkoop van valse zakken worden altijd onderzocht. Wanneer er voldoende bewijslast is, wordt overgegaan tot controle”, legt de schepen van Preventie uit. De politie kan niet zomaar alle verkooppunten controleren. In de Dijlestad zijn er momenteel 33 officiële verkooppunten.

“We bekijken ook of we in de toekomst samen met Ivarem en de politie nog voor een kordatere aanpak kunnen gaan”, zegt Abdrahman Labsir. Volgens burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) stelt zich nog een andere vraag voor de toekomst. “Moeten wij niet overstappen naar een ander systeem van afvalophaling? Met bakken werken in plaats van zakken. Dat zal deel zijn van het debat voor de gemeenteraadsverkiezingen”, vertelt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen