Direct naar artikelinhoud
Interview

Neneh Cherry: "Vroeger kotste ik muziek. Nu komt het er elegant uit"

Neneh Cherry op Gent Jazz in 2015.Beeld Alex Vanhee

Kwaliteit komt, in het geval van Neneh Cherry, met de jaren. In 1988 kampeerde ze met ‘Buffalo Stance’ in de hitlijsten. Het Zweedse popicoon verruilde de schijnwerpers nadien voor de schaduw, maar dertig jaar later brengt ze met Broken Politics haar beste soloplaat uit.

Neneh Cherry walste onzichtbaar door de nillies, nadat ze in de jaren 80 en 90 een succesvolle cocktail van pop, rap en house serveerde. Ze was veel meer dan een popster: ze verpakte haar werk als protestsongs en was een feministe avant la lettre. Toen ze in 1988 ter promo van ‘Buffalo Stance’ zwanger op het podium van de toonaangevende tv-show Top of the Pops verscheen, stond de wereld op zijn kop. Neneh Cherry choqueerde, omdat ze de idealen van de mediawereld aan haar Buffalo’s lapte.

Er volgden na dat voorval drie soloalbums, inclusief wereldhits als ‘Manchild’ en ‘7 Seconds’, en enkele zijprojecten, maar nadien deemsterde Neneh Cherry stilaan weg. In 2014, ruim 18 jaar na haar laatste worp, doorbrak de Zweedse artieste de stilte met Blank Project, haar vierde soloalbum, met klankfetisjist Kieran ‘Four Tet’ Hebden aan de knoppen. Die plaat was de voorbode van haar magnum opus: Broken Politics – wederom met Four Tet en echtgenoot Cameron McVey aan zijde – is haar elegantste, meest uitgebeende, maar vooral beste werk.

'Ik zit intussen al jaren in het vak, maar dit is de allereerste keer dat ik een album durf te herbeluisteren. Alles is in zijn plooi gevallen'
Neneh Cherry

Herfstwandeling

“Elegant: dat is het perfecte woord om deze plaat te omschrijven”, grijnst Neneh Cherry wanneer we haar feliciteren met Broken Politics. “Ik zit intussen al jaren in het vak, maar dit is de allereerste keer dat ik een album durf te herbeluisteren. Normaal is dat uit den boze, omdat je fouten hoort die je in je hoofd uitvergroot, maar wanneer ik Broken Politics hoor, wind ik mij niet op. Alles is in zijn plooi gevallen.” 

Cherry steekt veelvuldig de loftrompet over Four Tet, de man die de plaat van beats en blieps voorzag, “omdat niemand zoals hij mijn emoties kan vatten in geluid”, zegt ze.

Blank Project is de plaat waarmee Cherry de commerciële pop de rug toekeerde en in de underground dook. Broken Politics is evenwel intiemer, minder donker en verslavender dan zijn voorganger. “Mijn vorige plaat was inderdaad een moeilijk verteerbare brok – heel ruw en niet echt geschikt om in het openbaar naar te luisteren. Ik hoop dat Broken Politics je wél kan vergezellen tijdens een herfstwandeling in de stad.”

Herfstwandeling
Beeld Wolfgang Tillmans

Goede tijden, shitty tijden

Neneh Cherry herhaalt meermaals dat ze zielsgelukkig is dat ze de laatste jaren opnieuw in haar pen kruipt. Wanneer we haar vragen hoe ze de lange pauze heeft beleefd, reageert de Zweedse popster nuchter. “Ik heb evenveel goede als shitty tijden gekend. Maar hey, vallen en opstaan: dat is het leven, toch? Ik kan je verzekeren dat het nooit saai is geweest”, wijst ze op haar drukke gezinsleven. Ze heeft drie kinderen uit twee verschillende huwelijken, waarvan haar twee jongste dochters, Tyson en Mabel, zelf muzikant zijn.

Heeft dat duo moederlief onbewust aangespoord om opnieuw te schrijven? “Ik ben intussen 54 jaar en ik was 18 toen ik voor het eerst een kind kreeg. Ik ben de rol van bezorgde moeder nog maar een paar jaar ontgroeid. Toen die taken wegvielen, wist ik niet wat aanvangen met al die vrije tijd. Als ik rond mij keek, zag ik mijn dochters volledig openbloeien. Dat heeft mij geïnspireerd om de draad terug op te pikken. Ik ben blij dat muziek opnieuw mijn vorm van therapie is.”

Broken Politics is, zoals de titel doet vermoeden, een politieke plaat. Maar het is album is niet geïnspireerd op de donkere tijden waarin wij leven, onderstreept de zangeres. “Inspireren is een te positief woord. Het album is eerder het gevolg van alles wat er mis is met deze wereld.” 

'Ik ben intussen 54 jaar en ik was 18 toen ik voor het eerst een kind kreeg. Ik ben de rol van bezorgde moeder nog maar een paar jaar ontgroeid'
Neneh Cherry

Elegant kotsen

Cherry wil niet expliciet ingaan op de thema’s die aan bod komen op Broken Politics, een plaat die haar doet terugdenken aan Homebrew uit 1992, haar tweede soloalbum. “De intensiteit van het schrijfproces verbindt beide platen”, zegt ze. “Ik heb veel aan zelfreflectie gedaan. Het moest een rustig, mooi album worden dat weerspiegelt hoe ik in het leven sta. Ik heb vroeger vaak overhaast gewerkt, maar ik kots niet langer muziek. Wat er nu uitkomt, gebeurt op elegante wijze.”

Wanneer Neneh Cherry praat, verwijst ze regelmatig naar het verleden. Het is intussen dertig jaar geleden dat ze met ‘Buffalo Stance’ haar eerste wereldhit te pakken had. Dat lijkt een eeuwigheid, maar het houdt het popicoon niet bezig. “Ik geloof niet dat vroeger alles beter was. Het is enerzijds moeilijker om te leven van je muziek, dat wel, maar anderzijds zijn er geen geldschieters meer die bepalen wie wel en niet doorbreekt. Dat ik dertig jaar na ‘Buffalo Stance’ nog steeds mijn ding kan doen: meer kan ik niet wensen.”

De albumhoes van 'Broken Politics', de vijfde soloplaat van Neneh CherryBeeld Neneh Cherry

Broken Politics van Neneh Cherry verschijnt op 19/10 bij Smalltown Supersound / V2.