© WDK

Weg ligt open voor Zonnewand Zwijndrecht

De geluidsschermen die in Zwijndrecht langsheen de E17 zullen worden gebouwd, worden uitgerust met zonnepanelen. Het hele traject tussen de Krijgsbaan en de nieuwe Park & Ride op Linkeroever wordt als zonnewand uitgevoerd. Dat is goed voor de energielevering aan 600 woningen. Vrijdag keurde de Vlaamse Regering hiervoor een belangrijke investeringssubsidie goed.

joro

Het geluidsproject moet het lawaai in de omgeving van de snelweg drastisch naar beneden halen, met onder meer hoge bermen en geluidsschermen. Het Antwerpse ontwerpbureau Omgeving, neemt in het kader van de Oosterweelwerken de leefbaarheidsprojecten op Linkeroever en Zwijndrecht voor zijn rekening. Zij kwamen met het idee om de klassieke geluidspanelen uit te voeren met geïntegreerde zonnecellen.

De gemeente Zwijndrecht bestelde een haalbaarheidsstudie en liet het bestek opmaken. De BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel), bouwheer van het project, werd bereid gevonden de opstartsubsidie van Minister Bart Tommelein (Open Vld) in ontvangst te nemen. Met deze beslissing kan de zonnewand in de geplande werken worden opgenomen.

Voor de exploitatie van de zonnewand wil Zwijndrecht een burgercoöperatie laten oprichten, zo meldt burgemeester André Van de Vyver (Groen). Hierover wordt de komende maanden overlegd met alle betrokkenen en met de stad Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER