Direct naar artikelinhoud
Fraude

Spaans gerecht vervolgt zangeres Shakira wegens belastingontduiking

Spaans gerecht vervolgt zangeres Shakira wegens belastingontduiking
Beeld REUTERS

Het Spaanse gerecht beschuldigt Shakira van belastingontduiking via fiscale paradijzen. Het gerecht heeft tegen de Colombiaanse popster, die in de buurt van Barcelona woont, zes aanklachten geformuleerd voor verduistering van ruim 14,5 miljoen euro.

De aanklachten zijn ook gericht tegen een jurist uit New York die zou hebben geholpen om Shakira's inkomsten en vermogen te verbergen. Hij wordt als medeplichtige in de fraudezaak vervolgd, melden Spaanse media.

De 41-jarige zangeres wordt gevraagd om een borgsom van 19 miljoen euro te storten als verzekering dat ze niet de benen neemt. Shakira bestrijdt de aanklachten en ontkent dat ze belasting heeft ontdoken. De belastingdienst heeft vergeefs eerder geprobeerd de zaak te schikken en heeft de zaak daarom nu aan justitie overgedragen.

De kern van de zaak is de vraag waar Shakira tussen 2012 en 2014 gewoond heeft. De stelling van haar advocaten dat ze officieel op de Bahama's woonde, klopt niet volgens de Spaanse autoriteiten. De zangeres heeft ooit een huis op de Bahama's gekocht met haar toenmalige vriend Antonio de la Rúa, een zoon van een Argentijnse president, maar volgens de Spaanse aanklagers is ze daar in al die jaren nog geen dag geweest.

De popster heeft toen volgens de aanklagers met een netwerk van zeker veertien ondernemingen inkomsten verborgen gehouden. Shakira woont sinds 2015 officieel in Spanje. Ze heeft sinds 2011 een relatie met de Spaanse voetballer en Barcelonees Gerard Piqué, die bij FC Barcelona speelt. Ze hebben twee kinderen.