Direct naar artikelinhoud
WedstrijdverslagSTVV - AA Gent

AA Gent verstevigt leiderspositie in Europe Play-offs na zege op STVV

AA Gent verstevigt leiderspositie in Europe Play-offs na zege op STVV
Beeld BELGA

Het werd een basisdebuut in mineur. AA Gent-toptalent Jorthy Mokio (16) kreeg zijn eerste échte kans, maar viel iets voor het uur uit. De Buffalo’s pakten uiteindelijk een belangrijke overwinning op STVV.

Het zat eraan te komen. Toptalent Jorthy Mokio - amper 16 jaar en 54 dagen oud - maakte zijn basisdebuut bij AA Gent op Stayen. Alleen Nii Lamptey van Anderlecht stond in de Belgische eerste klasse op jongere leeftijd (16 jaar 31 dagen) aan de aftrap, in 1991. Straffe statistiek.

Mokio, links in de driemansdefensie, bleef overeind tegen Sint-Truiden. Maar, moet gezegd, zijn agressief doordekken op de tegenstander was niet zonder risico, zeker in de openingsfase. Op links gaf AA Gent bij momenten te veel ruimte weg, ook al omdat Archie Brown offensief ingesteld is.

We kregen een intense eerste helft, met uitstekende kansen aan beide kanten. De grootste was al snel voor STVV. De Sart met een domme tackle op de rand van de zestienmeter, Zahiroleslam ging graag tegen de grond. Strafschop. Koita zette zich achter de bal, maar penaltyspecialist Roef was wéér op de afspraak. Puike redding.

Op slag van rust kwam AA Gent dan tóch op voorsprong. Surdez, nog een basisdebutant, legde opzij naar Tissoudali, die binnen duwde: 0-1.

Na de pauze had STVV áltijd moeten gelijkmaken, maar Godeau en Steuckers lieten het liggen. Mitrovic maakte er nog 0-2 van. Dankzij de zege en het puntenverlies van KV Mechelen is AA Gent steviger leider in de Europe Play-Offs.

Een domper was het uitvallen van Mokio, iets voor het uur. De youngster tastte naar de linkerdij en kon niet verder. Krampen, zo bleek. “Het was de vermoeidheid”, aldus Hein Vanhaezebrouck. “Ik vond hem goed, maar ook wat nerveus. Jorthy pakte wel verantwoordelijkheid. Hij is geconfronteerd met sterkere en snellere gasten. Hier zal hij beter van worden.”

Mechelen en Standard spelen gelijk, ook Westerlo en OH Leuven delen punten

Op Sclessin bleef de brilscore tussen Standard en KV Mechelen op het bord: 0-0. De bezoekers dicteerden bij aanvang de wet en zagen een vroege treffer van Bassette afgekeurd worden wegens buitenspel. Voor de rest zorgden enkel de Standard-supporters voor vuurwerk in een povere partij.

Ook in Westerlo-OH Leuven werden de punten gedeeld: 1-1. Ravil Tagir (23.) en Mathieu Maertens (78.) zorgden voor de doelpunten in een partij, die weinig te betekenen had.

Door zijn twaalf op vijftien en het puntenverlies van KV Mechelen heeft AA Gent een zespuntenkloof geslagen met de Antwerpenaren. STVV volgt als derde al op negen punten afstand, OHL bezet plek vier op dertien stuks. Standard en Westerlo bezetten plaatsen vijf en zes en maken geen kans meer op de eindronde.