Omstreden wethouder Brunssum blijft zitten

Foto: ANP

De omstreden wethouder Jo Palmen van Brunssum is niet van plan om op te stappen, ook niet na de oproep van minister Kajsa Ollogren van Binnenlandse Zaken dat wel te doen. Dat werd dinsdagavond duidelijk aan het begin van een gemeenteraadsvergadering in de Zuid-Limburgse plaats.

Palmen werd op 10 oktober tot wethouder benoemd. Vlak daarna verscheen een voor hem vernietigend integriteitsrapport. Hij weigerde echter af te treden, daarin gesteund door een meerderheid in de raad. De raad bespreekt dinsdagavond een voorstel voor een nieuw onderzoek naar Palmen.

Op de vraag van VVD-fractievoorzitter Jack van Oppen of het hele college na de oproep van Ollongren opstapt, antwoordde wethouder Math Houben namens het college: ,,Wij gaan niet opstappen. De minister gaat overleggen met de gouverneur. Dat wachten we af.’’

De grootste fractie in de raad, de Lijst Palmen, nodigde de minister uit om met de raad te komen praten. Volgens fractievoorzitter Lefty Snackers van de Lijst Palmen heeft de minister te veel van horen zeggen. ,,Van horen zeggen liegt men het hardst’’, aldus Snackers.

Ook coalitiepartij PAK vindt dat de minister slecht geïnformeerd is. ,,Het zou fijn zijn als de minister zich baseert op de stukken, en niet zoals gouverneur Bovens op krantenartikelen’’, sneerde PAK-fractievoorzitter Servie Lespoir.