© Bart Dewaele, Geert Van de Velde

N-VA gaat met 180 medewerkers die op straat staan op zoek naar nieuwe job: “Er zijn zeker traantjes gevloeid”

Op vijf ministeriële kabinetten van de N-VA zijn in totaal 180 medewerkers zondag en maandag bezig geweest met in te pakken en weg te wezen. “Nee, leuk is dat niet. Er zijn hier zeker traantjes gevloeid”, zegt Andy Pieters vanop het kabinet van Zuhal Demir.

Dirk Hendrikx

Andy Pieters was nog maar sinds 14 november woordvoerder van voormalig staatssecretaris Zuhal Demir. Na een kleine maand staat hij op straat. “Het was een deeltijdse job; ik zit ook deeltijds bij de Vlaamse regering”, zegt hij. Hij blijft er genereus bij: “De partij zoekt nu allereerst oplossingen voor mensen in een kwetsbare positie, zoals alleenstaande moeders. Daarna zien we wel.”

Op het kabinet van Demir was het een raar sfeertje de voorbije dagen. “Zondag heeft Zuhal Demir iedereen samengeroepen en de uitleg gedaan. Dan zijn we beginnen in te pakken en dossiers klaar te maken om door te geven. Er was gelukkig geen overdracht met pers erbij. Daar had echt niemand zin in.”

Voor Zuhal Demir zelf was het ook lastig: “Zaterdag werd haar dochtertje 1 jaar, maar ze heeft haar maar een uur kunnen zien die dag.”

Gegeerde profielen

Volgens N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys zijn 117 van de 180 kabinetsmedewerkers van de N-VA gedetacheerd door hun vroegere werkgevers, zoals het leger of het Rode Kruis, en kunnen zij weer terug. Voor de overigen zorgt de partij voor steun via outplacement.

“Als we zelf een vacature hebben, zijn zij natuurlijk de eersten die in aanmerking komen. Vaak zijn het ook mensen, zoals fiscalisten, met een zeer gegeerd profiel. De aanbiedingen lopen al binnen. En voorts kijken we extra om naar mensen met een kwetsbaar profiel. Zo is er één getrouwd koppel dat elkaar op een kabinet heeft leren kennen. Die vallen nu allebei zonder werk.”

Plaatsvervangers

In het parlement moeten drie parlementsleden opstappen die er als plaatsvervanger zaten voor Jambon, Francken en Demir. Onder hen Wim Van der Donckt uit Bonheiden en Antwerps gemeenteraadslid Johan Klaps. “Dit is niet leuk, nee”, zegt Klaps. “Ik krijg gelukkig wel een uittredingsvergoeding, maar niet zo’n bedrag als Vandeurzen of De Crem. Na vier jaar zal het denk ik genoeg zijn om de verkiezingen in mei te halen. Maar ik weet nog niet of ik dan weer op de lijst sta. Je moet ook afwachten of je verkozen raakt. In elk geval is de periode te kort om nu direct ander werk te zoeken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER