De deepfakes van Katy Perry, Selena Gomez en Rihanna werden al miljoenen keren bekeken op sociale media.
Foto: X

Deepfakes van Katy Perry, Rihanna en Selena Gomez op Met Gala doen de ronde: zelfs mama Perry trapt in val 

Tussen alle foto's van de glamoureuze outfits op het Met Gala in New York zitten er ook enkele die niet kloppen. Dat toont zangeres Katy Perry op haar Instagram. Haar moeder feliciteerde haar met haar mooie outfit, terwijl het over een AI-gegenereerde afbeelding ging en de zangeres zelfs niet aanwezig was op het gala. Ook deepfakes van zangeressen Rihanna en Selena Gomez op het Met Gala gaan viraal op sociale media.

Naast uitkijken naar de vele aanwezige sterren op de rode loper van het Met Gala in New York, is het ook altijd uitkijken naar wie zijn kat stuurt. De grote afwezigen dit jaar? Actrice Blake Lively, zangeres Lady Gaga, acteur en zanger Jared Leto, zangeres Taylor Swift en modellen Hailey Bieber, Gisele Bündchen en Bella Hadid.

Wie ook niet te bespeuren zijn op de website van het modemagazine Vogue - dat jaarlijks traditioneel het gala organiseert voor het Costume Institute van de Metropolitan Museum of Art - zijn zangeressen Katy Perry, Rihanna en Selena Gomez. 

Toch deelden enthousiaste fans gisteren op X beelden van de drie zangeressen op de rode loper van het Met Gala. "Katy Perry, that's everything", staat er te lezen bij een post met een foto van Katy Perry. De zangeres is te zien in een enorme jurk versierd met 3D bloemen en mos.

Kleine foutjes in details

Als je snel naar de foto kijkt, past de outfit van Katy Perry helemaal in het thema van de avond, "the garden of time". Maar de details geven toch weg dat het gaat om een AI-gegenereerde foto. Het tapijt is namelijk beige met rood, terwijl de loper gisteren groen met beige kleurde.  

Even later wordt er een nieuwe foto gedeeld. Daarop is Perry in een heel andere outfit, maar wel op de juiste beige-groene loper te zien. Toch voelt er ook hier iets niet juist. Zo lijkt de outfit een beetje geknipt en geplakt op haar lichaam en valt het licht op een onnatuurlijke manier op haar korset.  

Het is nog maar de vraag of mensen die de foto's te zien kregen - de foto's samen hadden meer dan 12 miljoen views en 400.000 likes - dat allemaal doorhadden. Mocht er toch twijfel zijn, is er de reactie van Katy Perry zelf om duidelijkheid te scheppen. 

"Pas op!"

"Heb het Met Gala niet gehaald, ik moest werken", staat te lezen op het Instagramaccount van de zangeres. Bij dat opschrift deelt ze de desbetreffende foto's en ook een bericht van haar moeder die haar feliciteerde met haar mooie outfit. Maar ook daar heeft Perry een duidelijke boodschap voor: "lol mama, jij bent ook beetgenomen door de AI, PAS OP". 

De 'Teenage Dream'-zangeres voegt als laatste een video toe waarop te zien is dat ze in een opnamestudio zit. Er zijn al langer speculaties dat Katy Perry werkt aan een nieuw album. Dat zou haar dus kunnen bezighouden tijdens het jaarlijkse gala georganiseerd door Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour.

Griep of Met Gala?

Het gaat niet alleen over deepfakes van Katy Perry, ook beelden van Selena Gomez en Rihanna worden verspreid op sociale netwerken. Gomez heeft zelf nooit aangegeven dat ze naar het Met Gala zou gaan en er werden geen beelden van haar gedeeld door officiële kanalen. Dat - en opnieuw de foute kleur van het tapijt - deed al snel vermoeden dat het om een deepfake ging.  

Minder duidelijk was het bij zangeres Rihanna. Zij heeft de afgelopen weken namelijk op verschillende evenementen laten weten dat ze aanwezig zou zijn op het Met Gala. Ze hintte al dat ze deze keer voor een eenvoudige outfit zou kiezen. Niet van haar gewoonte, want ze draagt bijna elk jaar een van de meest extravagante outfits. 

Heel wat fans die gisteren vol ongeduld uitkeken naar de outfit van de zangeres, bleven op hun honger zitten. Vogue deelde geen beelden van de zangeres. De reden? Volgens het Amerikaanse magazine People moest ze de festiviteiten missen omdat ze met griep in bed lag.  

Maar dat wisten veel fans niet toen er toch een foto van Rihanna verscheen op X. Meer dan 3 miljoen mensen zagen de koninklijke outfit van de zangeres: een witte jurk met een soort boog vol bloemen, vogels en wijnranken boven haar hoofd.

Zelf heeft Rihanna nog niet gereageerd op de beelden, maar het feit dat Vogue geen enkele foto van haar deelt en dat ze enkele dagen voor het Met Gala overschakelde naar een roze kapsel, zou genoeg belletjes moeten doen rinkelen. 

Steeds meer deepfakes?

Ondertussen staat er bij de afbeeldingen op X vermeld dat het om AI-gegenereerde afbeeldingen gaat. Toch zal het veel mensen ontgaan zijn. Het is opvallend hoe er steeds vaker deepfakes opduiken van mediafiguren en hoe die er ook steeds realistischer gaan uitzien.

Zo werden er in januari nog valse pornografische afbeeldingen van popzangeres Taylor Swift verspreid op X. Die werden 47 miljoen keer bekeken, voordat ze pas 2 weken later door het sociale netwerk werden verwijderd. 

In februari beloofden 20 digitale giganten, waaronder Meta (Instagram, Facebook), TikTok en X, technologieën in te zetten om misleidende AI-gegenereerde inhoud effectiever te detecteren en te rapporteren.

Meest gelezen