© Eddy Meulemans

Man betaalt 13.500 euro voor... een vis

Dat er voor topduiven veel geld wordt neergeteld, daar kijken we nog amper van op. Maar dat er nu ook een recordbedrag wordt geboden op een vis, is echt wel opmerkelijk. Luc ‘Bompa’ Borgmans (66) uit Arendonk heeft een koi verkocht voor… 13.500 euro.

EDDY MEULEMANS

“Het is mijn duurste vis ooit”, zegt Luc Borgmans van eenmanszaak Interkoi in de Schutterstraat in Arendonk. “Maar eigenlijk is die 13.500 euro nog een koopje. In Japan werd er al eens een koi verkocht voor liefst 350.000 euro.”

In kartonnen dozen

Tien jaar geleden maakte de Arendonkse koikenner van zijn hobby zijn beroep. Vier keer per jaar reist hij naar Japan om er de beste kois uit te kiezen, waarna hij ze in kartonnen dozen laat overvliegen naar zijn bassin in Arendonk. “In elke doos zit een plastic zak, gevuld met water en zuurstof, zodat de vissen de lange vlucht naar België overleven.”

In het kleine wereldje van de Japanse kleurenkarpers is Luc Borgmans een gerenommeerde naam. Hij is bekend tot in China en Japan, waar ze hem kennen als ‘Bompa Borgmans’, de naam van zijn YouTube-account. “Op YouTube heb ik al 12.000 filmpjes en foto’s gepost van mijn kois. Vanuit heel Europa komen liefhebbers ervoor naar Arendonk.”

Wie zijn duurste vis ooit aan de haak heeft geslagen? “Een Nederlander”, zegt Bompa Borgmans. “Maar meer details geef ik niet. Dat is te risicovol.” De recordvis is een jonge showa-koi, 2,5 jaar oud, 69 centimeter groot en 7 kilo droog aan de haak.

Wat deze vis zo duur maakt, is volgens Bompa in één woord te vatten. “Kwaliteit”, zegt hij. “Zijn huid blinkt als een spiegel en heeft een prachtige kleurencombinatie: zwart, wit en Ferrari-rood. Ook de schubben, de staart, de vinnen, zijn lichaamsbouw en het strepenpatroon benaderen de perfectie. Deze vis heeft alles in zich om een grote kampioen te worden. Vraag en aanbod bepalen de prijs. Vooral in Japan is een koi een statussymbool, waarmee je kan uitpakken en zo je rijkdom tonen aan de buitenwereld.”

Bij glas witte wijn

Een kat kun je gezellig op schoot nemen. Met een hond kun je gaan wandelen. Maar een vis? “Die kun je alleen laten rondzwemmen in je vijver en ernaar kijken”, bekent Luc. “Maar wie niets van kois kent, kan dat ook niet begrijpen. Als liefhebber kun je er mateloos van genieten om jouw vis te zien groeien in je vijver. Een koi straalt een natuurlijke rust uit en is bovenal waanzinnig mooi.”

Of een malse filet van Japanse karper ook lekker is bij een glas witte wijn? “In sommige ex-Oostbloklanden wordt er naar verluidt wel eens een koi geserveerd”, zegt de Arendonkenaar. “Maar bij mij zou zoiets nooit opkomen: omdat ik te veel van deze wondermooie vissen hou, maar ook omdat ze veel te duur zijn om op te eten. De goedkoopste koi die je bij mij kunt kopen, is een jonge gele hikari mujimono van 395 euro.”

Een volwassen Japanse koi kan tot 1,10 meter groot worden. Als je hem goed verzorgt en voedt, wordt hij 15 tot 20 jaar oud.