De Palestijn Abdallah Nabhan werkte sinds 2020 voor het Belgische agentschap Enabel en woonde met zijn gezin in Gaza.

Medewerker van Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en zoontje van 7 omgekomen bij bombardement in Gaza

Een Palestijnse medewerker van het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel en zijn 7-jarig zoontje zijn omgekomen bij een Israëlisch bombardement op Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Dat meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit). Ook 3 andere familieleden van de man zijn om het leven gekomen.

"Met grote droefenis heb ik vernomen dat vannacht een van onze Enabel-medewerkers is gedood door een Israëlisch bombardement. Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarige zoontje Jamal zijn omgekomen bij een aanval op Rafah", zegt minister Gennez.

Het huis waar het gezin van Abdallah zich bevond, bood onderdak aan ongeveer 25 personen, waaronder de bewoners en ontheemden die er een toevlucht zochten. De aanval afgelopen nacht kostte aan ten minste 7 mensen het leven en vele anderen raakten gewond.

De echtgenote van Abdallah Nabhan zou in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. De 2 andere kinderen van het gezin, van 5 jaar en 7 maanden oud, liepen volgens Gennez lichte verwondingen op. Ook de 65-jarige vader van Abdallah, zijn 35-jarige broer en zijn nichtje van 6 verloren het leven bij de aanval.

Bekijk: familieleden van Abdallah Nabhan getuigen over het bombardement

Videospeler inladen...

Abdallah en zijn gezin stonden al maanden op de evacuatielijst, maar helaas is het niet gelukt om hen op tijd in veiligheid te brengen

Caroline Gennez (Vooruit), minister van Ontwikkelingssamenwerking

Minister Gennez reageert aangeslagen. "Het is verschrikkelijk. We proberen het geweld te doen stoppen, maar we proberen ook de medewerkers die voor ons land werken in veiligheid te brengen. Deze medewerker stond al maanden op een evacuatielijst, maar helaas is het niet gelukt om het gezin tijdig in veiligheid te brengen."

"Abdallah Nabhan was een zeer toegewijde en gewaardeerde collega", klinkt het. "Hij begon in april 2020 bij Enabel als Business Development Officer in een Europees project dat kleine ondernemingen in de Gazastrook begeleidt om milieuvriendelijk te produceren, en dat aansluit bij een project van de Belgische ontwikkelingssamenwerking dat erop gericht is jongeren aan een baan te helpen."

Bekijk: In de Kamer werd een minuut stilte gehouden:

Videospeler inladen...

Er zitten momenteel nog 7 medewerkers van Enabel vast in Gaza. En er zouden in totaal ook nog zo'n 180 Belgen vastzitten. "Ze staan allemaal op de evacuatielijst en we wachten op toestemming van de Israëlische en Egyptische autoriteiten om hen uit Gaza te krijgen. Maar het is een moeilijk proces en we hopen dat er geen verdere slachtoffers meer vallen", zegt Gennez.

Gennez wijst op de "verpletterende" verantwoordelijkheid van de Israëlische regering. "Het bombarderen van civiele infrastructuur en onschuldige burgers gaat in tegen elk internationaal, humanitair en oorlogsrecht." Ook premier De Croo reageerde scherp voor Israël.

Onaanvaardbaar dat dit geweld op onschuldige burgers al zo lang onbestraft blijft doorgaan

Jean Van Wetter, algemeen directeur Enabel

Ook algemeen directeur Jean Van Wetter van Enabel reageert fors. "Ik ben diep geraakt door het overlijden van onze collega en zijn zoon, en ik ben verbolgen en geschokt door de aanhoudende aanvallen. Dit is de zoveelste flagrante inbreuk van Israël op het internationale humanitaire recht."

"Als directeur van een Belgisch agentschap en als voormalig humanitair medewerker kan ik niet aanvaarden dat dat al zo lang onbestraft blijft doorgaan. Het is tragisch dat onschuldige burgers het slachtoffer zijn van dit conflict. We moeten er alles aan doen om het geweld te stoppen."

Bekijk: "Hij is een onschuldig slachtoffer van het conflict", zegt Jean Van Wetter van Enabel

Videospeler inladen...

Haneen Abu Nahla was een dichte collega van Abdallah. Ze vindt het moeilijk om te geloven wat er gebeurd is. "Hij was zo'n goede collega. Een harde werker, een vriend, een broer, zelfs als een zoon voor mij."

Abdallah zei dat hij snel in België zou zijn en dat ik op hem moest wachten

Haneen Abu Nahla, collega van Abdallah bij Enabel

"Toen ik vanmorgen hoorde wat er gebeurd is, wilde ik het eerst niet geloven. Abdallah was zich aan het voorbereiden om Gaza te verlaten. Hij zei in ons laatste gesprek dat hij binnenkort naar België zou komen en dat ik op hem moest wachten. Het is niet gemakkelijk om zo'n fantastisch iemand te moeten missen."

Haneen was tot 2 maanden geleden zelf nog in Gaza. "Aballah zal niet de laatste zijn die wordt vermoord in Gaza. Elke dag sterven er tientallen mensen. Er zitten nog altijd 7 collega's vast daar. Ik ben bang dat er in de komende dagen opnieuw slecht nieuws komt."

Meest gelezen