Nederlandse Gereformeerde Kerken verloren vorig jaar ruim 4600 leden. Dat is meer dan verwacht

Nieuws
De Nederlandse Gereformeerde Kerken raakten in een jaar tijd 4671 leden kwijt. Het kerkverband, dat vorig jaar ontstond door de hereniging van twee kerken, heeft nog ruim 133.000 leden.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
vrijdag 19 april 2024 om 20:36
Kerkdienst van de Nederlandse Gereformeerde Koningskerk in Zwolle-Zuid. De Nederlandse Gereformeerde Kerken tellen 318 plaatselijke gemeenten en 308 predikanten.
Kerkdienst van de Nederlandse Gereformeerde Koningskerk in Zwolle-Zuid. De Nederlandse Gereformeerde Kerken tellen 318 plaatselijke gemeenten en 308 predikanten. beeld Carel Schutte

Het ledenverlies pakt aanzienlijk hoger uit dan waar het nieuwe kerkverband eerder vanuit ging. In november rekenden de Nederlandse Gereformeerde Kerken voor 2023 met een verlies van 3200 leden. Uit vrijdag gepubliceerde cijfers blijkt dat het verlies dus ruim 1400 leden hoger ligt. Het gaat om 2985 belijdende leden en 1686 doopleden. Peildatum is 1 oktober 2023.

Voor de komende jaren gaan de NGK uit van een jaarlijks verlies van 2200 leden. Dat is gebaseerd op het gemiddelde verlies van voorgaande jaren. 

In 2023 werd dat aantal 1000 hoger begroot, omdat drie plaatselijke kerken niet meegingen met de landelijke kerkhereniging. Het afhaken van de drie gemeenten bij de kerkfusie - Capelle-Noord, Urk en Vroomshoop - kostte het kerk..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens de PKN schetsen de statistieken ‘een dubbel beeld’.

PKN blijft leden verliezen: 'Duidelijk zichtbare krimp, en verschillende tekenen van vernieuwing'

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is het afgelopen jaar verder gekrompen. Begin dit jaar had het kerkgenootschap 47.000 leden minder dan aan het begin van 2023.

Voor veel jongeren leeft de vraag hoe het goed komt tussen hen en God.

Hoe komt het goed tussen God en mij? Die vraag houdt veel kerkelijke jongeren bezig

Kerkelijke jongeren verlangen naar huisje-boompje-beestje, worden het meest blij van vrienden in de kerk en vragen zich geregeld af of het wel goed komt tussen God en henzelf. Dat blijkt uit het rapport Jeugdtrends 2024.

Om het jaar houdt de Evangelische Kirche een goed bezochte, meerdaagse ‘Kirchentag’, hier in 2023 in Neurenberg. De lutherse bisschop van Beieren Heinrich Bedford-Strohm ging voor in de openingsviering.

'Duitse PKN' bestaat al sinds 1948: 'Maar de eerste 25 jaar vierden ze niet eens samen avondmaal'

De Protestantse Kerk in Nederland bestaat twintig jaar. In Duitsland vonden de protestantse kerken elkaar al in 1948. Hoe ging dat en hoe is deze Evangelische Kirche er nu aan toe? ‘In de kerk moet het over God gaan.’

De Stadsoase opende in februari . ‘Twintigers hebben behoefte aan verstilling.'

Koningsdagstad Emmen heeft een oase voor vermoeide twintigers. 'Dit sluit beter aan dan de kerk'

Op Koningsdag loopt de koninklijke familie in Emmen vlak langs De Stadsoase. Het is een plek waar twintigers met hun hectische levens even kunnen uitpuffen. ‘Hier is echte aandacht.’

Hhet convent van de Christelijke Gereformeerde Kerken, afgelopen zaterdag in Veenendaal.

Behoudende CGK-predikanten: meer ruimte in kerk maakt onze plaats onmogelijk

Als de Christelijke Gereformeerde Kerken instemmen met vrouwelijke ambtsdragers, maken ze daarmee de plaats voor kerken die daar tegen zijn ‘onmogelijk’. Dat schrijft een groep behoudende dominees in een verklaring.

Bas Plaisier: ‘Als ik denk aan de toekomst van deze aarde, slaat de schrik me soms om het hart.’

'Goddank! De dankbaarheid overheerst nog steeds.' Bas Plaisier blikt terug op twintig jaar PKN

De Protestantse Kerk in Nederland bestaat twintig jaar. Hoe kijkt hoofdarchitect van de fusie Bas Plaisier terug op de fusie? En hoe ziet hij de toekomst? ‘God werkt nog steeds en gaat zijn ongekende gang.