© RR, archiefbeeld

Van het Eilandje naar Luchtbal met het oudste type tram dat nog rijdt

De Lijn start donderdag met de eerste proefritten van tramlijn 70 tussen het Eilandje en de Havanasite op de Luchtbal. Tramlijn 70 is een tijdelijk nummer voor het traject van tramlijn 7 vanaf het Eilandje. In principe wordt de nieuwe lijn deze zomer in gebruik genomen.

Patrick van de perre

“De eerste testritten gaan stapvoets en gebeuren met een PCC-tram. Dat is het kleinste en oudste type tram dat nog in Antwerpen rijdt. Later volgen testritten met grotere trams zoals de Hermelijn en de Albatros”, zegt de woordvoerder van De Lijn, Tom Van de Vreken.

De testtram rijdt via de Noorderlaan, de Kempenstraat, de Londenstraat, de Amsterdamstraat naar de huidige keerlus aan de Bataviastraat en terug in de omgekeerde richting.

“Wanneer de testen positief zijn, rijdt tram 70 in de loop van de zomer van het MAS naar P+R Havana. Daar vertrekt ook tramlijn 6 naar P+R Olympiade op de grens van het Kiel met Wilrijk. Het gaat om een nieuw traject van 2,1 kilometer”, gaat Van de Vreken verder.

© De Lijn

Beweegbare brug

Bij veiligheidstesten controleren ingenieurs en technici van De Lijn verschillende factoren. Onder meer of de tram overal veilig kan passeren, de ligging van de tram op de sporen en de correcte aansturing van de wissels, de bovenleiding en het vermogen van de tractiestations.

© archiefbeeld

© archiefbeeld

“Ook het effect van de warmte op de Londenbrug, wat een beweegbare brug in staal is, zal grondig gecontroleerd worden. Het contract met de aannemer voorziet twee maanden voor deze testen”, legt Van de Vreken uit.

Definitief traject

Tramlijn 70 maakt deel uit van de werken aan de Noorderlijn. “Tramlijn 70 is dus een tijdelijke lijn voor de duur van deze werken. Na de werken wordt het definitieve traject van deze tramlijn bepaald.”

Wellicht zal tramlijn 70 dan verdwijnen en rijdt tramlijn 7 vanaf de huidige eindhalte aan de Bataviastraat via het Kattendijkdok Oost naar het Havenhuis.

Een volgende fase in de uitbreiding van het tramnetwerk is de aanleg en afwerking van de tramsporen op onder meer de Noorderleien, het Operaplein en de Mexicostraat. “Hier zal in de loop van 2019 tramlijn 1 gaan rijden. Die verbindt de Bolivarplaats op het Zuid over de leien en de Noorderlaan met de Havanasite in de wijk Luchtbal.