HERBELEEF. Genkse raad buigt zich over site Regina Mundi en windturbines

GENK -

De gemeenteraad van Genk buigt zich onder meer over de ontwikkeling van de site Regina Mundi, een project dat erg belangrijk is voor de toekomst van het stadscentrum.

Chris Nelis

Dinsdagavond 21 mei vergadert de gemeenteraad van Genk. Op de agenda staat onder meer de tijdelijke politieverordening met daarin de maatregelen die nodig zijn rond veiligheid, naar aanleiding van de uitzendingen van het EK voetbal.

De gemeenteraad moet ook de financiering van 110.000 euro goedkeuren voor de oprichting van Open Thor Living Lab cv. Het open Thor Living Lab is een soort proeftuin, waar energie-oplossingen van de toekomst in reële omstandigheden getest worden.

Verder staat ook het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst en de gunningsleidraad voor de ontwikkeling van de site Regina Mundi op het programma. Talentontwikkeling, betaalbaar wonen en vergroening zijn de ambities voor deze site.

Nog wordt gedebatteerd over de openbare procedure die opgestart wordt in de zoektocht naar een private partner om deel te nemen aan een participatieve PPS (Publiek Private Samenwerking, red.) in het kader van de bouw en uitbating van 2 windturbines op het grondgebied van de stad Genk.

Er staan voorlopig vier bijkomende punten op de agenda. Die zijn allemaal ingediend door Gaby Colebunders (PVDA). Hij stelt vragen over oPEN Lab in de wijk Nieuw Texas in Waterschei, het tekort aan noodwoningen, situatie rond stofhinder afvalverwerkingsbedrijf Transcoma en PFAS-vervuiling rond het PLOT in Zwartberg.

Volg de gemeenteraad hier live vanaf 20.00 uur.

Chris Nelis
Dat was het dan. Tom Arts heeft de zitting afgesloten. Tot de volgende keer. 

Chris Nelis
En ook het sluitstuk is voor Colebunders. Hij wil meer weten over PFAS in de omgeving van het PLOT. “Buurtbewoners blijven aandringen op versneld bodem- en wateronderzoek om vervuiling in de privé-tuinen en volkstuintjes bij NomadLand uit te sluiten”, zegt Colebunders. “Stad Genk zou dit opvolgen en hiervoor aandringen bij OVAM. Is dit gebeurd? Zijn er al resultaten? Of is er perspectief wanneer dit onderzoek wel zal plaatsvinden? Waarom duurt het zo lang?” Burgemeester Dries weet dat noch voor de site van het PLOT noch voor de andere PFAS-sites een beschrijvend bodemonderzoek is afgerond. “We hebben hiervoor al enkele keren contact opgenomen met OVAM”, zegt Dries. “We hebben gevraagd naar een timing maar tot op heden hebben we nog geen antwoord ontvangen.”

Chris Nelis
Nog wil Colebunders (pvda) meer weten over het afvalverwerkend bedrijf Transcoma in Termien dat wil uitbreiden. Buurtbewoners zijn in beroep gegaan tegen de omgevingsvergunning die de provincie afleverde. Colebunders geeft een opsomming van de overlast zoals de buurtbewoners die nu al ervaren. Burgemeester Dries (CD&V) zegt in een reactie dat hij nog voor de provincie een beslissing nam hij de standpunten van de stad en de bezorgdheden van de buurtbewoners nog eens heeft toegelicht bij de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie. “Meerdere elementen hiervan zijn opgenomen in het besluit van de POVC”, zegt Dries. “Ook na de beslissing had ik een overleg met een delegatie van de buurtbewoners. De bewoners hebben beroep aangetekend tegen de beslissing van de deputatie. Daardoor zijn de nieuwe voorwaarden nu nog niet van toepassing. We hebben als stad beslist om niet in beroep te gaan omdat onze bemerkingen mee zijn opgenomen in de voorwaarden. Het probleem zit hem niet zozeer in de vergunning maar in de handhaving.”

Chris Nelis
Colebunders (pvda) wil meer weten over het gebrek aan noodwoningen en over hoe de procedure voor de hoogdringendheid, voor het toekennen van noodwoningen, wordt toegepast. “De problemen zijn ons gekend”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). “We merken ook een hoge nood aan betaalbare huurwoningen en appartementen.” Het was aan schepen Alessandro Cucchiara (Vooruit) om het tweede deel van het antwoord voor zijn rekening te nemen. “Het wettelijk vastgelegd toewijzingssysteem voor sociale huisvesting houdt naast de rationele bezetting ook rekening met specifieke woonnoden, de lokale woonnoden, de lokale binding, de chronologie en met de bijzondere doelgroepen”, zegt Cucchiara. “Ze kunnen instromen via vier pijlers in het nieuwe toewijzingssysteem. Zo zijn er in de eerste pijler de standaard toewijzingen en in de tweede een versnelde toewijzing voor kandidaten met een bijzondere nood. In pijler drie wordt rekening gehouden met specifieke doelgroepen en pijler vier omvat de toewijzing van kandidaat-huurders naar aanleiding van interne mutaties om dwingende reden of bijzondere toewijzingsregels, zoals bijvoorbeeld bij overbezetting, rationele bezetting, herhuisvesting, sloop of renovatie.”
Chris Nelis
Colebunders steekt van wal met een tussenkomst over het Europees innovatieproject oPEN Lab in Nieuw Texas. “Op de website van Energyville kan je lezen dat de werken in 20 werkdagen kunnen uitgevoerd worden”, zegt Colebunders. “Verder heeft men het over de prachtige voorbereidingen en powerpoints en nieuwsbrieven om de bewoners warm te maken voor het project. Uiteindelijk blijkt het renoveren van deze woningen en erin blijven wonen tijdens de werken niet zo vanzelfsprekend te zijn om allerlei redenen. Die aangekondigde 20 dagen worden ruimschoots overschreden. Het is alles behalve vanzelfsprekend dat je met kinderen in een huis blijft wonen waar gewerkt wordt.” Burgemeester Wim Dries (CD&V) zegt dat de stad projectpartner is en dat het om een experiment gaat. “Voor Wonen in Limburg zijn deze verbouwingen niet de normale gang van zaken.” Schepen Cucchiara vult aan: “Een bewoner kan op elk moment uit het project stappen. In een woning waar werken worden uitgevoerd is het uiteraard moeilijk. WIL en alle partners staan open om in gesprek te gaan en oplossingen op maat te zoeken.”



Chris Nelis
De reguliere agenda wordt afgesloten. Er zijn vier bijkomende agendapunten ingediend. Het is Gaby Colebunders (PVDA) die ze alle vier voor zijn rekening neemt. 
Chris Nelis
De volgende in rij is schepen Sara Roncada (CD&V). Zij heeft een hele rist aan jaarrekeningen voor alle kerkfabrieken in Genk. Dat gaat erg vlot tot Sint Martinus, de dekenale kerk in het centrum, aan bod komt. Raadslid Jan Bergmans (N-VA) weet dat de kerk appartementen koopt en voor 70.000 euro aan lonen uitbetaald krijgt. "De kerkfabriek van Sint Martinus heeft tien rekeningen bij vijf verschillende banken", zegt Bergmans. "En dan zijn er ook nog eens vier beleggingsrekeningen. Het contrast met de andere kerken is zeer groot. Ze doen aan kapitalisatie met geld van ons. Toezicht is hier wel op zijn plaats." Roncada zegt in een reactie dat de wet gemeentes niet toelaat om kerkfabrieken te verplichten om hun geldreserves te gebruiken. "De appartementen die ze gekocht hebben worden gebruikt om maatschappelijk kwetsbare mensen te huisvesten", zegt Roncada. "Dat is een meerwaarde voor de gemeenschap."
Chris Nelis
Schepen Yilmaz Kurtal (Vooruit) is aan het woord. De zeven agendapunten waarvoor hij bevoegd is gaan er snel door
Chris Nelis
Het is aan schepen Toon Vandeurzen (CD&V). Hij heeft het onder meer over de procedure die wordt opgestart in een zoektocht naar een private partner in het kader van de bouw en exploitatie van twee windturbines in Genk. Deze keer kreeg Vandeurzen geen tegenwind vanuit de oppositie.
Chris Nelis
Even een klein akkefietje tussen voorzitter Tom Arts (CD&V) en raadslid Jan Bergmans (N-VA). Die laatste wilde een tussenkomst houden over een punt dat niet geagendeerd stond. En dat wilde Arts niet toelaten. "U ontneemt mij alweer het woord", zegt Bergmans. "Alweer?" vroeg Arts. "Bij mijn weten is dat de eerste keer vandaag."
Chris Nelis
Het is aan schepen Kathleen Parthoens (CD&V). Zij geeft toelichting bij het realiseren van een speel- en beweegpark aan de Albrecht Rodenbachlaan in Termien. Raadslid Geert Reyskens (N-VA) weet dat de buurt zich zorgen maakt over druggebruik en het handeltje dat er gedreven wordt. "Kinderen zouden er zorgeloos moeten kunnen spelen", zegt Reyskens. Kathleen Parthoens zegt in een reactie dat het probleem met de wijkwerking en politie besproken wordt. "Bovendien zorgt het beweeg- en speelpark er voor dat er meer volk naar toe komt. Hoe meer volk hoe groter de sociale controle."
Chris Nelis
Het is aan schepen Anniek Nagels (CD&V). Zij heeft het over het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst voor de gunningsleidraad voor het ontwikkelen van de site Regina Mundi. Marleen Vrancken (N-VA) zegt dat haar fractie niet akkoord gaat, maar waarom is niet helemaal duidelijk. Het agendapunt is met een meerderheid van stemmen goedgekeurd.
Chris Nelis
Nog heeft Dries (CD&V) het over de financiële inbreng van 110.000 euro van de stad voor de oprichting van cv Open Thor Living Lab. Oppositieraadslid Jasper Olaerts (N-VA) zegt in een reactie dat het goed is kennis te verankeren in het Thor Park. "Toch op korte termijn", zegt Olaerts. "Maar hoe het op lange termijn moet is een open vraag. Het is in dat geval een kunstmatig verhaal dat afhankelijk is van externe subsidies."
Chris Nelis
De zittingsverslag wordt goedgekeurd. Het is aan burgemeester Wim Dries. Ook hier weer geeft hij toelichting bij algemene vergaderingen van externe organisaties. Er zijn geen tussenkomsten. 
Chris Nelis
De raad voor Maatschappelijk Welzijn is afgesloten. Voorzitter Grondelaers laat de raadsleden inloggen op de gemeenteraad. Inmiddels is Tom Arts toegekomen, waardoor Grondelaers weer naar haar vertrouwd zitje kan. Arts is nu weer voorzitter. Hij opent meteen de gemeenteraadszitting.
Chris Nelis
De stemming is gelukt. De jaarrekening wordt met een meerderheid aan stemmen goedgekeurd.
Chris Nelis
Schepen van Financiën Yilmaz Kurtal (Vooruit) is aan de beurt. Hij geeft toelichting bij de jaarrekening. Er wordt gevraagd om te stemmen over het agendapunt. Dat gebeurt via elektronische weg. Al loopt dat niet meteen vlotjes. 
Chris Nelis
Het is aan burgemeester Wim Dries (CD&V). Hij heeft het vooral over algemene vergaderingen van externe organisaties waarin ook gemeenteraadsleden zetelen. 
Chris Nelis
Het zittingsverslag van vorige maand wordt unaniem goedgekeurd.
Chris Nelis
Ria Grondelaers laat weten dat ze maar even het voorzitterschap voor haar rekening neemt. Tom Arts is onderweg.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer