Amerikaanse ‘literaire superster’ Paul Auster is overleden op 77-jarige leeftijd

© AFP

De Amerikaanse, charismatische auteur Paul Auster is dinsdag overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij werd 77 jaar. Dat hebben vrienden van de familie woensdag aan Amerikaanse media gemeld.

mts
Bron: BELGA

Paul Auster werd geboren in 1947 in de Amerikaanse staat New Jersey. Hij studeerde Franse, Engelse en Italiaanse literatuur aan Columbia University in New York. Na zijn studies woonde hij van 1971 tot 1975 in de Franse hoofdstad Parijs, waar hij onder meer het werk van Franse dichters vertaalde. Dankzij de erfenis van zijn vader kon hij zich vanaf 1979 aan het schrijven wijden.

Auster was een productieve en charismatische romanschrijver en scenarist die in de jaren 80 furore maakte met zijn donkere, postmoderne romans. Hij schreef romans, gedichten en filmscenario’s. In 1987 brak hij door en raakte wereldwijd bekend met zijn New York Trilogy.

Literaire superster

De auteur werd in nieuwsverslagen vaak omschreven als een “literaire superster”, met dank aan zijn “doordringende oogopslag, soulvolle uitstraling en uiterlijk van een filmster”, schrijft The New York Times woensdag in een necrologie. Naarmate zijn reputatie groeide, werd Auster gezien als een bewaker van het rijke literaire verleden van Brooklyn, in de Amerikaanse metropool New York, en als een inspiratiebron voor een nieuwe generatie romanschrijvers die vanaf de jaren 90 naar dat New Yorkse stadsdeel stroomden.

Auster schreef meer dan dertig boeken en zijn werk werd vertaald in maar liefst veertig talen, waaronder ook het Nederlands, zoals New York Trilogy (1985-1986), Onzichtbaar (2010), Maanpaleis (2015) en Baumgartner (2023). Verschillende van zijn romans onderzoeken hoe het thema toeval het lot van zijn personages verandert.

De Amerikaan brak ook door als scenarioschrijver van films. Op zijn oeuvre staan onder meer Smoke uit 1995, met Harvey Keitel en William Hurt in de hoofdrollen, en Brooklyn Boogie.

Zoon en kleindochter verloren

Met zijn eerste vrouw, Lydia Davis, kreeg hij een zoon, Daniel. Die stierf in april 2022 aan een “accidentele” overdosis. Daniel Auster was eerder in staat van beschuldiging gesteld wegens schuldig verzuim omdat zijn dochter van tien maanden oud overleed aan een overdosis toen ze bij haar vader was.

In 2017 stond Auster als gast geprogrammeerd op het Belgische literaire festival Passa Porta in Brussel, maar hij moest door stemproblemen afzeggen.

Auster gaf in november nog een interview aan de Nederlandse Volkskrant, waarin hij onder meer vertelde over zijn werk en zijn ziekte. Hij zei dat de artsen “redelijk hoopvol” waren over zijn behandeling. “Ik hoop dat ze gelijk hebben, want ik heb nog een boel om voor te leven, ben nog niet van plan op te geven.”

Zijn tweede vrouw,  Siri Hustvedt, maakte vorig jaar bekend dat Auster aan longkanker leed. De schrijver overleed dinsdagavond in zijn huis in Brooklyn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen