Britse pro-Palestijnse demonstranten overnachten in tentjes op de campus van de universiteit van Manchester.
Foto: Getty Images

Over de hele wereld komen studenten op straat uit protest tegen de oorlog in Gaza

De Verenigde Staten, Libanon, India ... Over de hele wereld demonstreren studenten tegen het Israƫlische geweld in de Gazastrook. De studenten eisen dat de universiteiten hun banden verbreken met bedrijven die een link hebben met Israƫl. Een overzicht van alle protestacties.

Verenigde Staten

Het zwaartepunt van de studentenprotesten ligt nog steeds in de Verenigde Staten. In een 40-tal Amerikaanse universiteiten houden studenten pro-Palestijnse protestacties om de oorlog in de Gazastrook aan te kaarten. Ze eisen dat de universiteiten waar ze les volgen alle banden met Israƫl verbreken. Ze vinden ook dat hun universiteit niet meer mag investeren in bedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen bijdragen aan of profiteren van de oorlog.

Bekijk: van Portland tot de Gazastrook protesteren studenten

Videospeler inladen...

De politie treedt hardhandig op om de studentenprotesten neer te slaan. Op meerdere plaatsen is ze al tussenbeide gekomen om de tentenkampen op te ruimen en de studenten weg te halen. Sinds de start van de protesten op 18 april werden al meer dan 2.000 studenten gearresteerd.Ā 

Een groot deel van de arrestaties gebeurde aan de Universiteit van Californiƫ in Los Angeles. Eerder deze week waren er gevechten uitgebroken tussen de studenten die de Palestijnen steunen en groepjes tegenstanders. De politie zou lichtgranaten en, volgens sommige Amerikaanse nieuwsmedia, zelfs rubberkogels hebben gebruikt om de studenten uiteen te drijven.

Meer info over de Amerikaanse studentenprotesten? Lees het hier.

Australiƫ

De studentenprotesten in Australiƫ zijn iets later gestart dan die in de VS, die intussen al een 2-tal weken bezig zijn. Afgelopen dinsdag trokken 10-tallen studenten naar de campus van de universiteit van Sydney, waar ze tentjes hebben opgezet en ook overnachtten. Intussen zijn ze al met meer dan 100 kampeerders.

Woensdag was er ook een demonstratie met meer dan 200 betogers.Ā Op een andere campus van dezelfde universiteit kwamen ongeveer 200 tegenbetogers samen, maar het kwam niet tot een confrontatie.Ā 

De protestactie is intussen al uitgebreid naar in totaal 7 andere Australische universiteiten. De universiteit van Brisbane is een ontmoetingsplaats geworden voor zowel voor- als tegenstanders van de oorlog. Beide groepen staan op zo'n 100 meter verwijderd van elkaar, er waren nog geen confrontaties tussen de groepen.

De demonstranten hebben ongeveer dezelfde eisen als hun Amerikaanse collega's. Ze willen dat de universiteit de banden verbreekt met wapenbedrijven en met andere bedrijven die een link hebben met Israƫl.

Joodse studenten beweren dat de pro-Palestijnse demonstranten onnodige spanningen veroorzaken. De leider van de Australische oppositie noemt de protesten "racistisch en antisemitisch".Ā 

De universiteit volgt de situatie nauwgezet op. In tegenstelling tot in de VS is de politie nog niet tussengekomen. Alle universiteiten zeggen dat ze het recht van de studenten en het personeel om respectvol te protesteren, steunen.

Verenigd Koninkrijk

Ook in het Verenigd Koninkrijk veroorzaakt het geweld in Gaza een golf aan protest. Sinds woensdag is er aan 6 universiteiten protest,Ā waaronder in Sheffield, Bristol, Leeds en Newcastle. De studenten bezetten universiteitsgebouwen, zetten tentjes op voor de schoolgebouwen en houden demonstraties, al blijven de protesten voorlopig wel een stuk kleinschaliger dan die in de Verenigde Staten.Ā 

Net als in Australiƫ eisen de Britse demonstranten dat hun universiteiten zich terugtrekken uit bedrijven die wapens leveren aan Israƫl. Ze willen ook dat de scholen de banden verbreken met Israƫlische universiteiten.

De demonstranten beweren dat ze de protesten organiseren in samenspraak met de Joodse gemeenschap van de universiteiten.

Ierland

Een topuniversiteit in Ierland heeft de studentenvereniging een fikse boete van 214.000 euro opgelegd voor het organiseren van protesten op de campus, waaronder demonstraties die steun uitdrukten voor het lot van de Palestijnen.

Trinity College Dublin (TCD) zegt dat ze veel inkomsten verloren hebben als gevolg van de recente blokkades bij de toeristische trekpleister Book of Kells, een beroemd middeleeuws manuscript dat wordt beschouwd als een meesterwerk van de Keltische kunst. Studenten protesteerden tegen het universiteitsbeleid met betrekking tot de oorlog in Gaza en de voorgestelde verhogingen van collegegeld en huisvestingskosten.

Frankrijk

Op de prestigieuze Sciences Po-universiteit in Parijs blijft het onrustig. De school heeft aangekondigd om het hoofdkantoor na dagenlange protesten te sluiten. De gebouwen van de universiteit worden al een tijdlang door tientallen studenten bezet, waardoor de directie nu beslist heeft om het volledige hoofdkantoor te sluiten.

Gisterenmiddag is een groepje studenten gestart met "een vreedzame zitstaking" in de lobby van de universiteit. 6 mensen hebben aangekondigd dat ze zullen starten met een hongerstaking "uit solidariteit met de Palestijnse slachtoffers". De hongerstaking zal doorgaan tot er een officiĆ«le, openbare stemming wordt gehouden bij het bestuur van het Instituut voor het Onderzoek naar Samenwerking met de IsraĆ«lische Universiteiten.Ā 

Volgens de laatste berichten zouden politiediensten het gebouw van de universiteit binnengevallen zijn om het te ontruimen.Ā De politie heeft tientallen gemaskerde studenten naar buiten begeleid, melden Franse media.

Bekijk: Politie ontruimt lokalen van Sciences Po-universiteit

Videospeler inladen...

VolgensĀ Sylvie Retailleau, minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek van Frankrijk, is er een rode lijn overschreden.Ā "Dit is niet het kader voor een vreedzaam debat. Ze hebben geen recht om hun eisen op deze manier en in deze vorm kenbaar te maken", zei ze vorige week op de Franse nieuwszender BFMTV.Ā 

AFP or licensors

Meer weten over de protesten in Frankrijk? Lees het hier.

India

In India, op de prestigieuzeĀ Jawaharlal Nehru University (JNU) in New Delhi, vinden ook demonstraties plaats in solidariteit met de Amerikaanse studentenprotesten.Ā De universiteit heeft een voortrekkersrol gespeeld bij verschillende protestbewegingen, waaronder demonstraties in 2019 tegen een controversiĆ«le wet die volgens critici moslims discrimineert.

"De universiteit wil geen stem geven aan regeringen en personeel dat landen vertegenwoordigt die medeplichtig zijn aan terrorisme en genocide, zoals Israƫl", zo staat in een verklaring van de studentenvereniging van JNU. De vakbond heeft ook solidariteit betuigd met demonstranten in Columbia.

Canada

In de op 1 na grootste stad van Canada, Montreal, wordt op verschillende campussen van de McGill-universiteit geprotesteerd tegen de oorlog in Gaza. Ook hier hebben studenten op een grasveldje voor de universiteitscampus tentjes opgezet. De universiteit wil de studenten van zijn grondgebied ontzetten, maar een rechter heeft die ontruiming nietig verklaard. Volgens de universiteit hebben ze de studenten opgeroepen tot dialoog, maar viel die vraag in dovemansoren.

De studenten eisen dat hun universiteit de banden verbreekt met bedrijven die banden hebben met Israƫl.

Pro-Palestijnse demonstranten hebben ook tentjes opgezet aan de universiteit van Toronto, de universiteit van British Columbia in Vancouver, en nog tal van andere, zo meldt CBC News.

Libanon

Ook in het Midden-Oosten laten studenten van zich horen. In Libanon zijn honderden studenten met Palestijnse vlaggen samengekomen. In de hoofdstad protesteerden studenten voor de poorten van de Amerikaanse universiteit van Beiroet.Ā 

Sommige demonstranten zijn geĆÆnspireerd door de demonstraties in de VS, zeggen ze. "We willen de hele wereld laten zien dat we de Palestijnse zaak niet zijn vergeten en dat de jonge generatie nog steeds achter de Palestijnse zaak staat", zei de 19-jarige Ali al-Muslem aan Reuters.

Irak

Universiteitsstudenten en academici, met spandoeken en Palestijnse vlaggen in de hand, verzamelden gisteren op de campus van de universiteit van Bagdad voor een pro-Palestijnse demonstratie in Bagdad, Irak.

Zowel studenten als docenten kwamen op straat om het geweld tegen demonstrerende studenten en academici aan te kaarten. "Stop het geweld tegen universiteitsstudenten die zich verzetten tegen de genocide in Gaza en steun de Palestijnse zaak", klonken slogans.

Bron: Getty Images

Gaza

Palestijnen in de Gazastrook hielden woensdag een demonstratie om hun dankbaarheid te uiten aan Amerikaanse studenten voor het uitvoeren van pro-Palestijnse protesten.

In een kamp nabij de stad Deir al-Balah in het centrum van Gaza hingen mensen bedankbriefjes op, gericht aan verschillende Amerikaanse universiteiten.

"Het is zo geweldig. We danken alle studenten van Amerikaanse universiteiten die solidair zijn met het Palestijnse volk", zegt Abu Yusuf al-Habeel uit het vluchtelingenkamp Shati.

"Bedankt studenten van Amerikaanse universiteiten om de Palestijnse zaak te steunen", toont het bedankbriefje.
2024 Anadolu

Meest gelezen