© Theo Derkinderen

Vrouw (87) getuigt over aanval door gewapende inbreker: “Ik dacht dat mijn laatste uur had geslagen”

Een man drong vandaag op brutale wijze binnen in de flat van een 87-jarige vrouw in de Mahatma Gandhistraat in Mechelen. De inbreker sleurde het slachtoffer uit haar bed en bedreigde haar met een mes. De vrouw getuigt over wat haar is overkomen: “Het had erger kunnen zijn. Als hij het geld niet had gevonden, bijvoorbeeld.”

Theo Derkinderen

De 87-jarige Maria ‘José’ De Clerck werd gisterochtend gewekt door het lawaai dat een inbreker maakte. “Ik hoorde enkele stevige bonken tegen de deur en luttele ogenblikken later stond er een man in mijn slaapkamer. Hij sleurde me uit bed en ging met mij naar de woonkamer. Daar dwong hij me om in de sofa te gaan zitten”, doet de kranige vrouw haar verhaal. “Eerst had de man geen wapen bij zich, maar hij liep naar mijn keukentje en nam daar een broodmes om mij te bedreigen. Ik ben gelukkig niet gewond geraakt, maar ik heb wel enkele bange momenten beleefd. Ik dacht echt dat mijn laatste uur geslagen was. Dat die man mij iets ging aandoen.”

Potjes yoghurt

De inbreker sprak Nederlands en vroeg aan José waar haar portemonnee was. “De man zocht zelfs in mijn badkamer. Daar heeft hij een kastje doorzocht, op zoek naar geld. Ook in mijn woonkamer zocht hij. En hij vond mijn handtas. Daaruit stal hij het geld maar ook mijn bankkaart en identiteitskaart. En voor hij vertrok, nam hij enkele potjes yoghurt uit de koelkast en nam die ook mee. De potjes heeft hij, toen hij naar buiten liep, op de grond laten vallen.”

Klopjacht

De bewoonster bleef ongedeerd bij de overval en alarmeerde zelf de politie. Die was snel met verscheidene ploegen ter plaatse en hield nog een zoekactie naar de weggevluchte gangster. De man kon evenwel ontkomen. Normaal gezien draagt de vrouw een polsbandje met een drukknop waarop ze kan drukken als ze een probleem heeft. “Dan kan ik praten met iemand in de noodcentrale. Maar als ik slaap, doe ik dat bandje uit. Ik kon dus geen alarm slaan toen ik in mijn woonkamer werd bedreigd.”

Slachtofferhulp

Volgens José was de overvaller enorm rustig tijdens de feiten. “Het was hem alleen maar om geld te doen. Een geluk dat hij uiteindelijk wat geld heeft gevonden in mijn handtas. Anders was hij misschien nog langer in mijn huis geweest of had hij ergere dingen met mij uitgehaald. Hij had tenslotte een mes vast.”

Omdat de bejaarde bewoonster helemaal over haar toeren was, werd ze door de dienst slachtofferhulp van de politie opgevangen. Ook buren, de mensen van Gezinshulp en familieleden kwamen langs om de vrouw een hart onder de riem te steken. “Het is enorm vies om dit mee te maken. Je komt uit een diepe slaap, je wordt bruusk gewekt en er staat een man naast je die je vastgrijpt. Even twijfelde ik zelfs of dit allemaal echt was of dat ik droomde. Maar heel snel besefte ik dat het menens was.”