© Frederik Beyens

Eten voor minder dan 15 euro: fattoush bij Finjan

Foodie Luc Hoornaert gaat op zoek naar de lekkerste gerechten die je voor minder dan 15 euro kan eten in een Antwerps restaurant, soms als voorgerecht, soms als hoofdgerecht of maaltijd en af en toe als dessert. Deze week ging hij langs bij een pita-instituut op het Antwerpse Zuid, Finjan, waar hij koos voor de fattoush (11,90 euro).

Luc Hoornaert

Ik ben geboren op de Oude Koornmarkt. Thuis, zoals dat toen wel meer gebeurde. De stelregel was dat je pas een echte Antwerpenaar kon zijn, als je geboren werd in een van de twee moederhuizen in het centrum, in de Pieter van Hobokenstraat of de Vinkenstraat. Naar dat laatste adres werden mijn moeder en ik na de geboorte overgebracht. Waarom vertel ik dit? Wel, ik heb het deze week over Finjan, een instituut waar veel pita geserveerd wordt.

De eerste Antwerpse pitazaken verschenen op de Oude Koornmarkt. De pita is ondertussen ingeburgerd en uitgegroeid tot een culinair fenomeen. Finjan is een van de leidende zaken in Antwerpen waar de pita koning is. De huisgemaakte sauzen maken het pitafeest helemaal af.

Microkosmos

Finjan is een ware microkosmos. Je ziet er gezinnen naast captains of industry zittten, of dronken mensen die hun maag tijdelijk komen vullen met een pita. Mijn gulzige ik eet hier altijd een superpita en een fattoushsalade, om mezelf wijs te maken dat ik toch nog iets gezonds eet.

Fattoush is een mooie frisse kruidige crunchy salade die je vooral in Libanon maar ook in Irak, Jordanië en Syrië vindt. Misschien wel het belangrijkste element in dit gerecht zijn geroosterde of gefrituurde oude stukjes brood, meestal pitabrood of flatbread. Heerlijk bij Finjan, een uniek buitenbeentje in Antwerpen.

Finjan, Graaf van Hoornestraat 1, 2000 Antwerpen, 03-248.77.14