Direct naar artikelinhoud
Politiek

PVDA wil doorbreken in centrumsteden: "Kentering nodig tegenover het rechtse beleid"

PVDA-voorzitter Peter Mertens.Beeld BELGA

In het Antwerpse Zuiderpershuis heeft de linkse partij PVDA vanavond haar precampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld, 'Kies partij voor een stad op mensenmaat'. Bij de gemeenteraadsverkiezingen later dit jaar wil de partij doorbreken in minstens twintig Vlaamse centrumsteden.

De tijd is daar rijp voor, meent PVDA-voorzitter Peter Mertens, die er in Het journaal op wees dat veel mensen op zoek zijn naar een alternatief voor het rechtse beleid. "Heel wat mensen richten hun ogen op de PVDA", zei hij. "Ze zeggen: we hebben links in Vlaanderen nodig. We hebben een kentering nodig tegenover dat rechtse beleid dat aan de macht is."

Mertens, die fractieleider is in Antwerpen, uitte tijdens zijn nieuwjaarstoespraak weinig leedvermaak met de concullega's van de deze week opgedoekte lijst Samen. Wel viseerde hij het stadsbestuur van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij verwees nog eens naar de heisa rond projectontwikkelaar Land Invest en diens relaties met het stadsbestuur. 

"We kiezen partij voor een stad die niet babbelt over betaalbaar wonen, maar daar ook echt een punt van maakt", zei hij. "De nieuwe appartementen van Land Invest Group aan het Kattendijkdok, tegen 300.000, 400.000 of 500.000 euro per appartement: dat is niet betaalbaar wonen. Dat is duur wonen."

Transparantie

Mertens stelde te zullen blijven ijveren voor meer transparantie rond contacten en "verwevenheden" tussen politici en "vastgoedbaronnen, financiële holdings en speculanten". Hij wil naar Barcelonees voorbeeld een "bureau voor transparantie en goed bestuur" dat belangenconflicten moet voorkomen en klokkenluiders binnen de stedelijke diensten beschermt.

PVDA noemt verder het cijfer van één op de vier Antwerpse kinderen dat opgroeit in armoede "een schandvlek" op de stad en wil op mobiliteitsvlak "resoluut kiezen voor verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers en voor openbaar vervoer". Ook de rusthuizen moeten in Antwerpen een pak betaalbaarder worden, klinkt het.

Het programma van PVDA zal nog getoetst en aangepast worden aan een eigen bevraging onder 10.000 Antwerpenaars. "Wij betrekken de mensen, dat is ons DNA", zegt Mertens. "Er is geen enkele partij die dat doet zoals wij. Geen enkele."