Themabeeld kerkhof.© fvv

Menselijk bot zichtbaar op kerkhof

Kruibeke -

Dinsdagochtend heeft de gemeente Kruibeke een melding gekregen van een bezorgde passant op het kerkhof van Kruibeke. Daar bleek een menselijk bot open en bloot te liggen bij een ontgraven perk.

De Technische Dienst kwam dinsdagochtend ter plaatse op de Kruibeekse begraafplaats om een menselijk bot op te ruimen. Dat bot was te zien op een perk dat in de periode augustus-september van 2023 ontgraven was.

Die ontgravingen gebeurden steeds door een gespecialiseerde firma. Zij zeven de grond en brengen de botten samen in een daarvoor bestemde knekelput. “Mogelijk is daarbij toch een bot in de gezeefde grond achtergebleven”, zegt schepen van Begraafplaatsen Els Eeckhaoudt (N-VA).

Visuele afscherming

Het recent ontgraven perk lag nu klaar om opnieuw aangelegd te worden met gras en beplanting, van zodra het weer dat toelaat. “Dat gebeurt na elk ontgravingsproject en kadert binnen de actieve vergroening van de begraafplaatsen. Door de aanhoudende regen kon dat nog niet worden uitgevoerd. Hoe het bot daar bovenop de grond plots terechtkwam, is niet duidelijk.”

Het ontblote bot deed natuurlijk de wenkbrauwen fronsen bij de bezoekers die het zagen. “Onze gemeentelijke technische dienst, die instaat voor het onderhoud, werkt echter met veel zorg en respect op het terrein”, zegt schepen Eeckhaoudt. “Zij doen regelmatig controles ter plaatse en hebben het restant niet opgemerkt, tot na dit verlengde weekend plots een melding kwam. Ze hebben het bot onmiddellijk verwijderd en zorgen ervoor dat het een plaats krijgt in de knekelput op hetzelfde grafperk. Bij toekomstige ontgravingen zullen we voorzien in een visuele afscherming zolang het terrein niet is ingezaaid of aangeplant.” (dvk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER