turnen

Washington betaalt miljoenen schadevergoeding aan misbruikte turnsters

Onder meer topturnster Simone Biles getuigde tegen de voormalige dokter, die honderden turnsters misbruikte.© afp

Washington betaalt bijna 139 miljoen dollar schadevergoeding aan meer dan 100 turnsters die seksueel misbruikt zijn door Larry Nassar, een voormalige arts van het nationale gymnastiekteam.

blg, lm

De Amerikaanse overheid gaat bijna 139 miljoen dollar betalen aan meer dan honderd voormalige turnsters die seksueel misbruikt zijn door een voormalige dokter van het nationale team. Dat meldt het ministerie van Justitie.

De 60-jarige Larry Nassar was een van de meest gerespecteerde sportartsen in de Verenigde Staten. Als wonderdokter van het nationale turnteam behandelde hij al sinds 1986 jonge turnsters, maakte hen blessurevrij en medaille­rijp. Tot het in 2016 klachten begon te regenen. Het misbruik door Nassar was een schok, niet alleen vanwege de schaal ervan, maar ook door de brutaliteit. Hij misbruikte de meisjes onder het voorwendsel dat hij hen behandelde voor blessures, soms was een van de ouders aanwezig in dezelfde ruimte.

Topturnsters als Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman en Maggie Nichols getuigden tegen hem. Biles wees daarbij niet alleen naar dokter Nassar, maar naar het hele systeem dat het misbruik mogelijk zou hebben gemaakt. Nassar zou zich aan minstens 256 jonge meisjes vergrepen hebben.

In 2017 en 2018 werd hij in drie verschillende rechtszaken veroordeeld tot een totale gevangenisstraf van maximaal 175 jaar. De kans dat Nassar ooit nog vrijkomt, is onbestaande. De schadevergoeding komt er na talloze klachten van slachtoffers die de FBI ervan beschuldigden “geen adequaat onderzoek” te hebben gedaan.