© Frederik Beyens

Hier eet je het lekkerste stoofvlees

Alleen al het idee dat er goed stoofvlees op tafel komt, doet me hunkeren naar het avondeten. Stoofvlees kan je van allerhande stukken vlees en van verschillende dieren maken. Je moet helemaal geen keukenprins zijn om het zelf te bereiden. Je gaat naar een goede slager en verder heb je echt niet zoveel nodig.

Luc Hoornaert

Het geheime ingrediënt – naast liefde natuurlijk – is tijd en geduld. Voor diegenen die tijd noch geduld hebben, is er alvast volgend lijstje met adressen waar je kan aanschuiven voor een heerlijke portie stoofvlees.

IJkpunt: Ciro’s

De sfeer in Ciro’s is en blijft uniek. Nergens ben ik blijer om sanseveria’s te zien dan wanneer ik in Ciro’s de benen onder tafel mag steken. Het restaurant is sinds generaties een begrip in en ver buiten de stad en is het meest Antwerpse restaurant van Antwerpen met een ongelooflijk lekkere burgerkeuken zonder franjes. De bediening verdient ook een extra pluim.

Hier eet ik stoofvlees zoals bij mijn grootmoeder, wanneer ze in vorm was. Respect voor de gedrevenheid.

Amerikalei 6, 2000 Antwerpen, 03-238.11.47

© Frederik Beyens

Oerdegelijk: De Taloorkes

Stoofvlees met De Koninckbier? Hier serveren ze het volgens de regels van de kunst. Dit eenvoudige en volkse eethuis biedt een ruime keuze aan Vlaamse gerechten tegen zeer democratische prijzen. Voor diegenen die niet van ’t Stad zijn: een taloor is een bord. Alles is hier handgemaakt, zo ook de uitstekende frieten.

De Taloorkes is een vaste stek voor mensen die graag oerdegelijk lekker en zonder franjes van een goed bord echt eten willen genieten, en dit in een ongecompliceerde sfeer.

Lange Koepoortstraat 61, 2000 Antwerpen, 03-234.39.98

Traditioneel: Frieterij

De beste frituur van Antwerpen en ver daarbuiten heeft natuurlijk ook een dijk van een stoofvlees. Het huisgemaakte stoofvlees van de Frieterij is om je vingers bij af te likken en smaakt op zijn best bij de topfrieten die op dit adres de norm zijn. Ze worden nog in een traditionele puntzak geserveerd. Een flinke schep huisgemaakte mayonaise erbij en het is feest, groot feest.

Leonard Glazema, bezieler en eigenaar, is bezeten van kwaliteit en zet alles op alles om zijn gasten te plezieren.

Boomgaardstraat 204, 2600 Antwerpen, 0473-25.22.08

© Wim Hendrix

Bierkeuken: Het Anker

In deze brouwerij wordt een van de allerbeste bieren ter wereld gebrouwen: de Gouden Carolus. In de historische brouwerij is een heel mooie brasserie waar de heilige bierkeuken op een voetstuk staat. Eén hap en je proeft meteen dat ze hier weten wat ze aan het doen zijn.

Bij Het Anker wordt het stoofvlees heel langzaam gegaard in eigen topbier en het wordt geserveerd met een witloofslaatje en verse frietjes. Een Gouden Carolus erbij en veel beter gaat het niet worden.

Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen, 015-28.71.41