Een echte Chesterfield, een designtafel van Starck of kledij van Essentiel: welkom in de hipste kringwinkel van het land

© mvn

In de Terluchtestraat in Ruddervoorde heeft De Kringwinkel 't Rad de deuren geopend van ‘Blijzaak’, een hippe kringwinkel met vintage- en designspullen. “Dit concept is een absolute primeur in de sociale economie”, zegt Tomas Peirsegaele van 't Rad.

Arne Franck

Chesterfield-zetels, originele Thonet-stoelen, een designtafel van Starck, een heuse Emmanuelle Chair, Delvaux-handtassen en kledij van Essentiel: het zijn niet meteen spullen die je associeert met een kringwinkel. Toch zijn het precies die zaken die je kan kopen in Blijzaak, het nieuwste filiaal van De Kringwinkel 't Rad en zonder twijfel de hipste kringwinkel van het land.

Werk op maat

“Onze vintage- en designspullen zijn erg gegeerd en worden doorgaans snel door opkopers gekocht, die ze op hun beurt aan een veelvoud van de prijs opnieuw te koop aanbieden”, verduidelijkt algemeen directeur Tomas Peirsegaele van Kringwinkel 't Rad.

“Helaas gaan zo heel wat inkomsten verloren die De Kringwinkel in zijn eigen werking en mensen zou kunnen investeren. Om daar iets aan te doen hebben we Blijzaak opgericht. Hier brengen we al onze topartikelen samen en worden ze verkocht aan een iets marktconformere prijs.”

De 150 vierkante meter grote winkel bevindt zich naast de hoofdzetel van 't Rad en werd in samenwerking met een interieurarchitect vormgegeven. Het resultaat is een hippe interieurzaak met een look die je niet meteen associeert met een kringwinkel. De medewerkers van Blijzaak, die nood hebben aan werk op maat en (nog) niet op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen, krijgen er een opleiding tot winkel- en horecamedewerker.

“Zij geven klanten een woordje uitleg over de te koop aangeboden items of bieden een hapje en een drankje aan in het gezellige interieur van de winkel. Dit is een belevingswinkel, waar zowel de spullen als de mensen een verhaal hebben. Dit concept is een absolute primeur in de sociale en circulaire economie, niet alleen voor ons land maar ook voor onze buurlanden. We kregen al vragen uit Eindhoven en Amsterdam en zelfs de eerste influencers op sociale media hebben Blijzaak al ontdekt.”

Met de realisatie van Blijzaak is een investering van 157.000 euro gemoeid. Kringwinkel 't Rad betaalde 55.000 euro uit eigen zak. De rest werd gefinancierd met Europese, Vlaamse en provinciale subsidies. Vlaams minister van Circulaire Economie Joke Schauvliege (CD&V) kwam de winkel zaterdag openen.

“De principes van de circulaire economie, die als streefdoel heeft meer goederen en materialen te hergebruiken in plaats van weg te gooien of te verwerken als afval, vind je helemaal terug in Blijzaak”, zegt ze.

In het voorjaar krijgt Blijzaak ook een eigen groenten- en fruittuin. En voor de winkel komt een groot terras, waar het voor klanten en passanten in de zomer heerlijk toeven zal zijn naast de grote vijver. Gelegen op diverse fietsroutes in het Brugse ommeland wordt Blijzaak straks de ideale locatie om even halt te houden.

INFO

INFOwww.blijzaak.be