© Robert Muts

Nederlands mysterie na 20 jaar opgelost: man die Nicky Verstappen om het leven bracht eindelijk in beeld

Na ruim twintig jaar heeft de Nederlandse politie eindelijk een dader in beeld in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen. Het lichaam van het 11-jarig jongetje werd in 1998 gevonden in een natuurgebied in Nederlands-Limburg. In al die jaren werden er tal van pistes onderzocht, maar dat leverde telkens niets op.

rrln

“Een strijd van 20 jaar wordt toch beloond”, schreef de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries, die de familie van Nicky bijstaat, woensdag op Twitter. Na twee decennia heeft de Nederlandse politie eindelijk een dader in beeld in de zaak rond de moord op Nicky Verstappen (11).

Het gaat om de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld, dat niet ver van Brunssum af ligt. Dat heeft de politie bekendgemaakt op een persconferentie. De verdachte is één van de mannen die geen gehoor hebben gegeven aan de oproep vrijwillig DNA af te staan. Voor zover bekend was er geen enkele relatie tussen Brech en het slachtoffer.

© rr

Spoorloos

De man werd tijdens het onderzoek naar de vermissing door de politie weggestuurd bij een afzetting op de Brunssummerheide. “Het ging voor ons om een toevallige passant”, aldus Ingrid Schäfer-Poels, politiechef Limburg. Zijn naam werd genoteerd en werd later twee keer gehoord als getuige, maar er waren op dat moment geen aanwijzingen

De politie is er zeker van dat het gaat om de dader, maar de man is nog niet gearresteerd. “We weten wie hij is, maar niet waar hij is.” De verdachte vertrok in oktober 2017 naar het buitenland. In februari 2018 had hij nog contact met de familie, maar in april werd hij als vermist opgegeven.

De politie startte een onderzoek naar de vermissing, waarbij er kleding en andere spullen van de man werden verzameld. DNA-materiaal van die spullen werden vergeleken met het DNA-materiaal dat op het lichaam van Nicky werd gevonden. Op 9 juni kwam het verlossende telefoontje: er was een match.

Het is dus nog niet exact duidelijk wat er met Nicky is gebeurd. De politie voert nu een heel gericht strafrechtelijk onderzoek om de man op te sporen en aan te houden. Er is een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

Verwantschapsonderzoek

Het onderzoeksteam deed begin dit jaar een “ultieme poging” om de zaak rond te krijgen via een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek, waarbij de genetische verwantschap tussen personen kan worden bepaald. Op die manier hoopte de politie een ‘familieprofiel’ te krijgen. Via bijvoorbeeld een broer, neef of oom zou de man opgespoord kunnen worden wiens DNA op het lichaam van Nicky werd aangetroffen. Ruim 15.000 mannen stonden hun DNA af.

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in 1998 op elfjarige leeftijd tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. De volgende avond werd hij dood aangetroffen.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER