6.000 gsm-nummers kunnen altijd bellen bij aanslagen

archiefbeeld. © Photo News

De regering geeft 6.000 mensen een prioritaire simkaart, waarmee ze bij rampen absolute voorrang krijgen om te bellen, sms’en en informatie door te sturen. Zo kunnen de oversten van de hulp- en veiligheidsdiensten ook communiceren als het netwerk overbelast is, wat bij de aanslagen van 22 maart 2016 soms niet lukte.

rvs

Bij de aanslagen aan het metrostation in Maalbeek en op Brussels Airport raakte het netwerk overbelast en was mobiele communicatie op een bepaald moment onmogelijk. Ook Astrid, het speciale radionetwerk van de hulp- en veiligheidsdiensten, kon een deel van de oproepen niet verwerken.

Om dat in de toekomst te vermijden, is er nu ‘Blue Light Mobile’. 6.000 belangrijke figuren binnen de hulp- en veiligheidsdiensten krijgen daarbij vanaf 1 november een zogeheten PRIOR-simkaart. Die laat hen toe om altijd te bellen, berichten te sturen of foto’s en andere informatie door te sturen via internet.

Als het netwerk van een bepaalde provider overbelast is, schakelt het systeem automatisch over naar een een andere provider. Als de netwerken van alle providers dichtslibben, worden andere mensen geblokkeerd. Om die absolute voorrang te kunnen waarborgen, werd het aantal PRIOR-simkaarten voorlopig beperkt tot 6.000.

Het Astrid-radionetwerk blijft ondertussen gewoon bestaan, en Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukte tegenover Het Laatste Nieuws ook dat de noodcentrale 112 altijd toegankelijk zal blijven voor alle burgers.