© AFP

Hoogseizoen op Mount Everest eist eerste dode

De eerste dode van het hoogseizoen op de Mount Everest is vrijdag aangetroffen. Het gaat om een 53-jarige bergbeklimmer uit Mongolië die sinds vorig weekend vermist werd. Dat heeft een woordvoerder van de Nepalese toerisme-autoriteit vrijdag gemeld.

Bron: BELGA

Volgens lhakpa Sherpa, het hoofd van het expeditiebedrijf Eight K Expeditions dat het slachtoffer in zijn tocht ondersteunde, troffen sherpa’s het lichaam vrijdag aan in de buurt van de 8.849 meter hoge top. Het slachtoffer was de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, aan het beklimmen met een 31-jarige landgenoot. Die is nog steeds vermist.

Het duo liet zich in hun tocht niet vergezellen door lokale berggidsen. Ze hadden alleen zuurstofflessen en ondersteuning vanuit het basiskamp geboekt bij het expeditiebedrijf. Naar eigen zeggen had het bedrijf de laatste keer contact met de klimmers toen ze bezig waren met de beklimming.  

Veel alpinisten proberen de enorme berg in het Himalaya gebergte vooral in het voorjaar te beklimmen, wanneer de weersomstandigheden meestal het beste zijn. De zoekactie naar de twee vermiste klimmers werd volgens de woordvoerder van de autoriteiten echter enkele dagen vertraagd door slecht weer. Dit jaar hebben de autoriteiten 419 bergbeklimmers toestemming gegeven om tijdens het hoogseizoen de Mount Everest te beklimmen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer