© DVH

Chinese parade trekt met 1.500 artiesten door Antwerpen

Het Chinese jaar van het Varken gaat van start op 5 februari. In Antwerpen wordt dat onder meer gevierd met een parade van 1.500 artiesten die op zaterdag 2 februari voor het eerst door de stad trekt. “We vieren dit jaar ook de 35-jarige vriendschapsband tussen Antwerpen en Shanghai. Deze parade betekent een prachtige start voor dat jubileum”, vindt schepen Ludo Van Campenhout (N-VA).

Rebecca Van Remoortere

Op zaterdag 2 februari zullen 1.500 artiesten in een spectaculaire parade van de Groenplaats naar het Koningin Astridplein trekken. Een aantal onder hen wordt speciaal voor die parade van China naar Antwerpen overgevlogen.

“De parade start om 14u op de Groenplaats met een demonstratie van Qigong, een Chinese bewegingsleer. Een half uur later worden de traditionele leeuwen wakker gemaakt door burgemeester Bart De Wever en de Chinese ambassadeur. Zij schilderen samen de ogen op de leeuwen. Daarna trekt de parade over de De Keyserlei naar het Koningin Astridplein waar om 16u wordt halt gehouden. Ook de Antwerpse Stadstrommelaars zullen in de stoet meelopen”, vertelt Ludo Van Campenhout.

De parade wordt afgesloten met optredens van diverse groepen in de Koningin Elisabethzaal. “Een belangrijk deel van de tickets voor die optredens wordt ter beschikking gesteld van het Antwerpse publiek. Hoe de verdeling ervan juist gaat gebeuren, is wel nog niet helemaal duidelijk.”

Vriendschapsband

De Chinese parade wordt georganiseerd door de Chinese ambassade en trok onder meer al door Gent, Brussel en Dinant. “Vorig jaar kregen we de vraag of Antwerpen kandidaat was. Het is voor onze stad een grote eer om de stoet hier te mogen ontvangen. We vieren dit jaar de 35-jarige vriendschapsband tussen Antwerpen en Shanghai. Met deze parade kan het feestjaar niet beter starten”, aldus nog Van Campenhout.”

Ook de Antwerpse Chinese gemeenschap, de oudste van het land, werkt mee aan de parade. “Het is echt fantastisch dat de stoet dit jaar door onze stad trekt”, vindt Raymond Leung, afgevaardigde van de plaatselijke Chinese gemeenschap.

“Met deze stoet willen we het belang van onze vriendschapsband met Antwerpen aantonen. De start van het nieuwe jaar betekent voor ons nieuw geluk en nieuwe hoop”, zegt Sun Wei, adviseur van de ambassadeur.

De Chinese parade vormt de voorloper van de festiviteiten die een week later op 9 februari plaatsvinden rond de Van Wesenbekestraat.

Die straat vormt samen met het De Coninckplein en bibliotheek Permeke het hart van het Chinees Nieuwjaarsfestival. Bezoekers kunnen er genieten van Aziatische hapjes, een feestelijke nieuwjaarsmarkt en de befaamde leeuwendans. Wie geen genoeg kan krijgen van de Chinese feestperiode, kan verder nog terecht in de Permeke bibliotheek. Daar kom je op de expo Legends of Liondance nog veel meer te weten over de symboliek achter het Chinese Nieuwjaar en de eeuwenoude leeuwendans.