Het Huis van Oscar (links) en Wim Schuermans, conservator-beheerder van het Huis van Oscar.© Hélène Baccaert

Bijzondere ‘duo-tentoonstelling’ ter ere van Oscar van Rompay’s 125e verjaardag

Lier -

Op 25 augustus 2024 zal het precies 125 jaar geleden zijn dat Oscar van Rompay in Lier geboren werd. Het Huis van Oscar in Lier besloot die verjaardag op een bijzondere manier te vieren.

Hélène Baccaert

Wim Schuermans, conservator-beheerder van het Huis van Oscar legt uit hoe het idee tot stand gekomen is. “Oscar van Rompaey is op 25 augustus, 25 jaar geleden geboren. Een mooie gelegenheid om eens iets extra te doen. Ik nam daartoe einde van vorig jaar contact op met het Museum Albert Van Dyck in Schilde om een ‘ruiltentoonstelling’ te organiseren: Albert Van Dyck, een tijdgenoot van Oscar van Rompay, zou te gast zijn in het Huis van Oscar. Oscar van Rompay zou op zijn beurt naar Schilde komen met 29 werken. Op die uitnodiging werd door de gemeente Schilde positief gereageerd.”

Tijdgenoten

“Oscar en Albert zijn twee tijdgenoten en schilders die een regionale bekendheid genieten”, gaat Schuermans verder. “Maar die zeker en vast de moeite waard zijn om wat beter te leren kennen. Dat is het idee geweest om deze duo-tentoonstelling in het leven te roepen.”

Bijna zes maanden later zijn alle voorbereidingen getroffen en kan de ‘duo-tentoonstelling’ Albert van Dyck - Oscar van Rompay in Schilde en Lier zijn deuren openen op 3 mei.

“Voor het Huis van Oscar is dit evenement een belangrijke stap: voor het eerst sinds de opening van het huismuseum op 11 september 2008 stelt Oscar Van Rompay buiten zijn eigen kunstenaarswoning tentoon”, vervolgt Schuermans. “Hoewel Oscar Van Rompay bij leven vrijwel nooit tentoonstelde, ben ik toch van mening dat van zijn regel wel eens mag worden afgeweken.”

Parijs

Bij leven genoot Oscar Van Rompay belangstelling in Parijse kunstkringen en zijn werk kan vandaag rekenen op stijgende belangstelling en lof van museumautoriteiten in binnen-en buitenland. Vorig jaar werd de Lierse schilder en zijn neo-klassicistische woning opgenomen in de nieuwe website van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen: ‘Vlaamse Meesters op hun plek’, een informatieportaal dat gewijd is aan kunst die ontstaan is op plekken waar ze nog kan worden bewonderd.

De duo-tentoonstelling loopt van vrijdag 3 mei tot zondag 2 juni.© Hélène Baccaert

Atypisch

Oscar van Rompay, werd in 1899 geboren in Lier in het gezin van een meester-schoenmaker. “Hij was een Liers impressionistisch kunstschilder en een atypische kunstenaar. Hij stelde zijn werken vrijwel nooit tentoon en weigerde zijn werk te verkopen, zodat meer dan 98 % van zijn artistieke productie zich in het Huis van Oscar bevindt”, vertelt Schuermans.

“In samenspraak met zijn echtgenoot besloot hij het volledige familiefortuin na te laten aan de vzw Oscar Van Rompaey met de bedoeling om na zijn overlijden van zijn woning een huismuseum te maken om zijn werk aan een breder publiek voor te stellen.”

Rasartiest

Ook Albert heeft een grote stempel nagelaten op de kunstwereld. “Van jongs af zat tekenen Albert in het bloed. Amper 19 jaar oud, nog leerling aan het Hoger instituut van Antwerpen, schildert hij een merkwaardig portret van zijn zus”, vertelt schepen van cultuur van Schilde, Kathleen Krekels.

“Hij was een rasecht artiest. Hij schilderde niet uit ambitie, maar zoals hij later zelf zou bekennen omdat hij het gewoon niet kon laten. Zijn aandacht gaat uit naar de boer, de jonge vrouw, het meisje en het kind.” 30 werken van Albert zijn vandaag in Lier tentoongesteld. “Ik hoop dat iedereen hem leert kennen en hem in zijn hart zal dragen.”

De duo-tentoonstelling loopt van vrijdag 3 mei tot zondag 2 juni, in Lier kan je terecht in het Huis van Oscar, in de Vredebergstraat 6 in Lier. In Schilde in het Museum van Albert Van Dyck, op de Brasschaatsebaan 30.

Het Huis van Oscar heeft een mooie grote stadstuin, deels siertuin, deels fruit- en groentetuin.© Hélène Baccaert

Je kan 30 werken van Albert Van Dyck bewonderen in het Huis van Oscar.© Hélène Baccaert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners