Direct naar artikelinhoud

Maduro wint verkiezingen in Venezuela, VS erkennen uitslag niet

De Venezolaanse president Maduro na zijn overwinning.Beeld AP

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de verkiezingen gewonnen. Dat blijkt uit officiële resultaten van de nationale kiesraad (CNE). Al voordat de definitieve uitslag bekend was, verklaarden de Verenigde Staten de uitslag ervan niet te erkennen. Ook de Venezolaanse oppositiekandidaat Henri Falcon erkent de uitslag niet. De Russische president Vladimir Poetin wenste Maduro succes, maar riep wel op tot een "nationale dialoog".

en

President Maduro kreeg 5,8 miljoen stemmen achter zijn naam, terwijl zijn grootste uitdager Henri Falcon op slechts 1,8 miljoen stemmen kan rekenen. Falcon liet kort voor de bekendmaking van de resultaten al weten dat hij de stembusgang niet erkent. Volgens hem deden er zich talrijke onregelmatigheden voor. "We erkennen het electoraal proces niet. Voor ons was het geen verkiezing", aldus Falcon. Hij eist een nieuwe stembusgang.

Hij zei onder meer dat leden van de regerende socialistische partij aan de hand van "12.711 rode punten" identiteitscontroles uitvoerden in de buurt van stembureaus en kiezers beloningen beloofden als ze voor Maduro zouden stemmen. "Dat vertegenwoordigt 87,6 procent van de 1.400 kiesbureaus." Daarnaast werden verscheidene waarnemers van Falcon verhinderd om kieslokalen te betreden. De oppositiekandidaat veroordeelde ook het feit dat heel wat stemlokalen langer openbleven dan gepland.

Ook uitdager Javier Bertucci (48), een evangelische predikant, sprak enkele uren voor het geplande sluitingsuur van de stembussen van minstens 1.400 gedocumenteerde en aan de nationale kiesraad overgemaakte (CNE) onregelmatigheden.

De opkomst bedroeg volgens de CNE slechts 46 procent. In totaal waren 20,5 miljoen Venezolanen kiesgerechtigd.

"Vrede en democratie hebben gezegevierd op deze historische dag voor het vaderland", reageerde Maduro al op Twitter. "We vieren samen met het volk dit nieuwe begin om het vaderland naar definitieve welvaart te leiden. Laten we samen nieuwe slagen uitvechten."

Twitter bericht wordt geladen...

Geboycot

De verkiezingen werden geboycot door de belangrijkste oppositiepartijen, die zich verenigd hebben in de coalitie "Tafel van Democratische Eenheid" (MUD). Volgens hen zou deelnemen de illegale verkiezingen legitimeren. Ook vanuit het buitenland kwam er veel kritiek op de stembusgang. Veertien Zuid-Amerikaanse landen, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de verkiezingen als ondemocratisch veroordeeld. 

Het verkiezingsresultaat is een "farce", reageerde Amerikaans vicepresident Mike Pence. De VS dreigen met "snelle economische en diplomatieke maatregelen" tegen het land. "Zolang het regime van Maduro Venezuela niet terug op het spoor van de democratie heeft gezet, via vrije verkiezingen, zal de internationale gemeenschap de regering isoleren." President Donald Trump ondertekende niet veel later een decreet met extra sancties tegen het regime. Die zullen de mogelijkheden voor de regering in Caracas om aan vers geld te raken, beperken, heet het.

De Russische president Vladimir Poetin heeft Maduro proficiat gewenst met zijn herverkiezing als president van Venezuela. Hij riep wel op tot een "nationale dialoog" in het Zuid-Amerikaanse land waar de oppositie de stembusgang niet erkent.

De verkiezingsuitslag en eventuele sancties worden vandaag besproken tijdens een vergadering van de G20 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Stemmen worden geteld in Caracas, de hoofdstad van Venezuela.Beeld REUTERS

Stemlokalen langer open

De stembusgang zou normaal gezien om 18 uur lokale tijd (middernacht Belgische tijd) eindigen, maar volgens de Venezolaanse staatsmedia waren ruim een uur later nog steeds meerdere kieslokalen open. Op beelden van de tv-zender VTV waren nog rijen wachtende mensen te zien.

De kiescommissie besloot op het laatste moment dat de stemlokalen enkele uren langer open zouden blijven, iets waar de oppositie fel tegen gekant was. Volgens hen vergrootte dat alleen maar de kans op manipulatie van de uitslag in het voordeel van Maduro.

Stemmen worden geteld in Caracas, de hoofdstad van Venezuela.Beeld REUTERS

Lage opkomst

Volgens het Venezolaanse 'Frente Amplio', een pas opgerichte beweging die gekant is tegen de stembusgang en die vertegenwoordigers van onder meer politieke partijen, universiteiten en ngo's telt, bedroeg de opkomst bij de presidentsverkiezingen slechts ongeveer 30 procent. De Groep van Lima legt de opkomst met 17 procent van de 20,5 miljoen kiesgerechtigden zelfs nog fors lager.

De Venezolaanse president Maduro na zijn overwinning.Beeld REUTERS

Economische crisis

Venezuela kampt momenteel met de zwaarste crisis in zijn geschiedenis, waardoor al miljoenen Venezolanen hun land zijn ontvlucht. Er heerst onder meer een tekort aan levensmiddelen en medicijnen. Het Internationaal Muntfonds (IMF) voorspelt dat de inflatie in het land, die al torenhoog is, dit jaar met nog eens 13.000 procent zal stijgen. 

Onder Maduro is het olierijke land ten prooi gevallen aan een enorme schaarste aan goederen, en slechte economische omstandigheden. De president had weinig uitdagers. Belangrijke politieke tegenstanders van de linkse president zitten in de gevangenis, zijn gevlucht of mogen geen politiek ambt uitoefenen.

De Venezolaanse president Maduro na zijn overwinning.Beeld REUTERS