© Arne Quinze/Twitter

Vier minuten en kunstwerk van ruim twee miljoen is foetsie

In zijn eentje heeft een gangster in Knokke een gouden kunstwerk van Arne Quinze ter waarde van 2,2 miljoen euro uit een galerie gestolen. De spectaculaire roof duurde amper vier minuten. Het moeilijkste was nog wegvluchten voor de politie. Na een levensgevaarlijke rit in een auto met gestolen nummerplaten kon de dader de patrouilles in Eeklo van zich afschudden.

JUNIOR VERBEEKE, TIM LESCRAUWAET, MARC KLIFMAN

De kunstdief in Knokke had helemaal geen hulp van kompanen of een chauffeur nodig. Rond vier uur in de nacht van woensdag op donderdag parkeerde de gangster zijn wagen vlak voor galerie Maruani Mercier op de Kustlaan in het chique Zoute.

Hij was duidelijk uiterst goed voorbereid. Eerder op de nacht schroefde hij de nummerplaten van de wagen van een jongeman uit Jabbeke. Hij anticipeerde daarmee op de politie die door de gestolen nummerplaten naar de verkeerde dader zouden zoeken.

Eenmaal gearriveerd aan de galerie aarzelde de dader geen seconde. Met een soort stormram verbrijzelde hij de vitrine van gewapend glas, vier centimeter dik. Zodra hij binnen in de galerie stond, had hij maar oog voor één kunstwerk: de Natural Golden Chaos van de bekende kunstenaar Arne Quinze. Het is een groot kunstwerk dat voor 90% uit 18 karaats goud bestaat. Waarde? Volgens de kunstenaar zelf een slordige 2,2 miljoen euro.

© credit

“Het kunstwerk hing aan het plafond en was omgeven door takken, deel van het werk”, vertelt Quinze. “Het weegt zo’n 45 kilogram, is anderhalve meter hoog en meer dan een meter breed. Ik heb er ruim een jaar aan gewerkt. De dader wist écht waar hij mee bezig was. In nog geen vier minuten is hij met het kunstwerk ontsnapt.”

Spookrijden

Nadat hij het raam had ingeslagen, gingen meteen alle alarmsystemen af. Beveiligingsfirma Securitas en de politie waren in vijf minuten ter plaatse. Maar ze hebben de gangster op tientallen seconden na gemist. Een buurtbewoner filmde de dief vanuit zijn slaapkamer. Op die beelden is te zien hoe hij het kunstwerk in de kofferbak plaatst en vervolgens wegscheurt. De levensgevaarlijke rit leidde hem via de straten van Knokke naar de A11-autosnelweg. “Hij kende duidelijk zijn baan”, zegt Quinze. “De politie zette de achtervolging in, maar hij reed enorm gevaarlijk.”

Op de E34 richting Antwerpen nam de dader, nog steeds met hoge snelheid, de tegengestelde richting. De politie van Maldegem probeerde hem tegen te houden, maar ter hoogte van Eeklo doofde de gangster zijn lichten en vluchtte hij in het donker weg via landelijke baantjes. De politie had hij keurig afgeschud. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de kunstdief en het peperdure werk van Arne Quinze.

Goud smelten

Het gestolen kunstwerk maakte deel uit van de tentoonstelling My Secret Garden, die al in de Verenigde Staten, Azië en Europa werd getoond. “Natuurlijk hoop ik het werk nog terug te krijgen. Nog geen beetje”, zegt Quinze. “We zijn wel verzekerd, maar dit komt toch aan, ja. Het raakt me emotioneel.”

De vraag is wat de dader met het kunstwerk van plan is. “Op zich is het nu waardeloos geworden. In de kunstwereld ben je er niets meer mee”, zegt Quinze. “Maar als kunstroof kan het wel tellen. De dief kan het goud beetje per beetje smelten. Daar gaat het hem allicht om. Hij weet perfect wat hij doet.”

Het goud zelf is ruim een miljoen euro waard. Voor kunstenaar Arne Quinze is het de eerste keer dat een van zijn werken wordt gestolen. “En hopelijk ook de laatste. Het is een zeer vies en benauwd gevoel dat iemand in je huis of aan je werk zit. Ook de uitbaters van de galerie, goede vrienden van mij, zijn enorm onder de indruk.”