© Joren De Weerdt

Flats met zicht op kanaal in Massenhoven vliegen in één week de deur uit

Vlak naast het jaagpad langs het Albertkanaal in Massenhoven werd zopas residentie ’t Massengoed opgeleverd. In een week tijd waren alle beschikbare appartementen verkocht. “Wonen met zicht op het water is in”, zegt promotor Ankar bvba uit Schilde.

Kristin Matthyssen

Waarom een appartement aan de kust kopen als u ook hier van ‘zeezicht’ kunt genieten? Niet alleen in Antwerpen wil de stad de band van de inwoners met de Schelde herstellen door de kaaien onder handen te nemen, ook in de rand is er een trend om naast het water te bouwen. Terwijl vroeger de huizen langs de kanalen weg van het water werden gebouwd, met de gevel aan de straatzijde en de tuin aan de kanaalzijde, is er nu een tendens om de bouwprojecten optimaal op het kanaal te oriënteren, om maximaal van het uitzicht te kunnen genieten.

In Massenhoven onderschrijft de hoofdgemeente Zandhoven ook die aanpak. Studiebureau Omgeving gaf Massenhoven in het masterplan in 2017 de bijnaam ‘kanaaldorp’ en drong aan om de band tussen dorp en kanaal te versterken. De gemeente ging hierop in en plaatste al picknickbanken op de dijk. Ook het ijssalon Anna en Emiel dat er enkele jaren geleden opende, heeft een glazen gevel met kanaalzicht.

© rr

“De gemeente heeft ons goed bijgestaan bij de realisatie van ’t Massengoed”, vertelt Karel Wouters van de bvba Ankar uit Schilde, promotor van de vijf nieuwe appartementen met zicht op het water in de Vogelzangstraat. “De vijf appartementen waren binnen de week verkocht. Het is een heel gemengd publiek. Er zijn jonge mensen bij, maar ook ouderen. Zo werd het appartement op de bovenste verdieping verkocht aan een ouder koppel uit Zandhoven dat zijn huis verkocht heeft om aan het water te komen wonen.”

Duurder

Wonen aan het water is gemiddeld 15% duurder. “De meesten vinden de beleving uniek. Er gebeurt voortdurend iets. Het uitzicht verandert continu. In Massenhoven zie je aan de overzijde de jachthaven liggen. Er vaart geregeld een binnenschip voorbij, maar je hebt ook de afleiding van de pleziervaart en de vele wielertoeristen. ’s Avonds is er ook nog de mooie verlichting van de jachthaven. Niet alleen het water, ook het feit dat het om energiezuinige appartementen gaat met grote bergingen en een lift, dragen bij tot de snelle verkoop.

Omdat wonen aan het water zo hip is, start promotor Ankar in augustus al met de bouw van een tweede complex naast ’t Massengoed aan het Albertkanaal in Massenhoven, ditmaal met acht appartementen. Architect Stijn Vermeire zorgde voor een ontwerp, dat even licht is als ’t Massengoed. De houten gevelbekleding van ’t Massengoed wordt in het nieuw project vervangen door heel fijne gelijmde gevelsteen. Er komen grote schuiframen aan de kanaalzijde die langs beide kanten kunnen openschuiven, om het ‘zeegevoel’ te versterken.

“Door het groeiend aantal singles, gaan we appartementen bouwen met een, twee en drie slaapkamers. Want we zien dat ook jonge gezinnen een appartement aan het water kopen. De gemeentelijke basisschool is vlakbij. Veel mensen die specifiek voor wonen aan het water kiezen, vinden het ook comfortabel dat het dorpscentrum vlakbij is. Massenhoven heeft als extra voordeel dat de op- en afritten van de E313 dichtbij zijn.”

Karel Wouters is een ondernemer van 61 jaar. “Op mijn leeftijd is projecten ontwikkelen een soort hobby, waarbij ik mij volledig concentreer op echte toffe dingen op unieke locaties. Zo onderhandel ik in Viersel om nog vijf halfopen bebouwingen te zetten in betonstructuur. Niet langs het water, maar ook heel speciaal.”