© Karel Hemerijckx

Verdeling postjes zorgt voor interne strubbelingen in Sint-Truiden

In Sint-Truiden zorgt de verdeling van mandaten voor heel wat duw- en trekwerk binnen de partijen. Bij Open Vld vindt zowat iedereen dat Hilde Vautmans al genoeg heeft aan haar zitje in het Europees Parlement. CD&V heeft met anderhalf schepenmandaat te weinig om haar mensen tevreden te stellen.

Liliana Casagrande

De cijfers liegen niet. CD&V heeft weliswaar maar een paar procenten verloren: van 27% in 2012 naar 25% nu. Het zijn vooral de voorkeurstemmen die opvallen. Burgemeester Veerle Heeren is van 4.678 stemmen in 2012 gedaald naar 3.793, ook schepen Bert Stippelmans heeft zo’n 900 stemmen ingeleverd (van 2.012 naar 1.123). Voor Stippelmans moet dit hard aankomen. Hij was ook het gezicht van de vele wegenwerken in Sint-Truiden. Ook de dading met de aannemer van bijna 1 miljoen euro mocht hij van Heeren uitleggen aan de mensen. Dat heeft hem duidelijk stemmen gekost. Intussen zijn er andere CD&V’ers die beter scoren: Carl Nijssens zag zijn stemmen stijgen van 1.448 naar 1.779 en ook Ingrid Kempeneers haalde met haar 1.562 stemmen zo’n 350 meer dan vorige keer. Nijssens wil dan ook zes jaar schepen zijn en zou zelfs ambities hebben om op termijn naar de sjerp te dingen. Maar als hij één van dat anderhalf mandaat inpikt, dan is er nog maar een half mandaat te geef. De kans dat Nijssens een volle post krijgt, is dan ook klein. Stippelmans zou voorzitter worden van de gemeenteraad en zou zich daar – volgens ingewijden – al bij hebben neergelegd. Behalve één keer per maand de raad voorzitten, houdt die functie niets in. Ook financieel is dit niet meer dan een zitpenning.

CD&V en Open Vld hebben N-VA erbij genomen om een bredere meerderheid te vormen en dat kost hen twee en een half mandaten. Die gaan naar Jelle Engelbosch en wellicht Jo François. Over die resterende halve termijn is nog geen duidelijkheid.

Open Vld

Hilde Vautmans krijgt binnen Open Vld veel kritiek omdat ze twee mandaten combineert. “Ze is het enige parlementslid van heel Europa dat ook nog schepen is”, klinkt het. Vautmans geeft die combinatie anders ook wel inhoud. Ze is wel vaker in Europa de fruittelers gaan vertegenwoordigen. Maar binnen haar partij vinden ze dat ze te veel voor zichzelf rijdt. Ze krijgt daarmee dezelfde kritiek als Heeren die volgens sommigen toch vooral voor zichzelf zou hebben gezorgd. Vautmans heeft wel goed gescoord: ze heeft 1.989 stemmen gehaald, 478 meer dan de vorige keer. Pascy Monette heeft er met 2.181 nog altijd meer, maar toch zo’n 500 minder dan vorige keer.