Wereldkampioen improvisatie en ‘Foute Vriend’ Jeron Dewulf speelt in Geel

Ons moeder waarschuwt ons voor

Foute Vrienden, maar voor Jeron Dewulf maken we graag een uitzondering. De aimabele comedian trakteert morgen in Geel op een smakelijke

portie Verklapt.

stefan laenen

“Ik lees net de gazet”, bekent Jeron Dewulf als we hem vragen waarmee hij bezig is. Dat horen we graag. “Ik lees graag en veel. Ik ga op reis in augustus en ik neem mee: Sapiens van Yuval Noah Harari, Homo Deus - de opvolger van Sapiens, enkele thrillers en een boek over de voetbalgeschiedenis van ‘den Antwerp’. Vroeger zeulde ik een volledige valies lectuur mee, tot een vriend mij enkele zomers geleden wees op de vernuftige uitvinding van de e-reader.”

Waar ga je op reis?

“Al enkele zomers trek ik naar dezelfde plek. Een maat van mij huurt een vleugel van een 12de-eeuws klooster aan het meer van Bolsena in Italië. Heerlijk! Ik hou van de zon, maar deze kleine hittegolf vind ik verschrikkelijk. Tegen warmte kan ik niet goed tegen. In huis sleur ik overal waar ik ga of sta mijn ventilator mee. Als mensen werkelijk perfect waren, hadden we in ons lichaam een stopcontact om een ventilator in te pluggen. Mijn regisseur zakt ook af met zijn gezin naar Italië. In de voormiddag betrap je ons op een beetje werken, maar vanaf de middag is het la dolce vita. We zijn bezig aan Roodkapje en Dewulf, een eigentijdse vertaling van het klassieke sprookje.”

Ben je acteur of comedian?

“Voor mij lopen die twee door elkaar. In het voorjaar speelde ik dertig keer de monoloog Op weg naar Wembelie, exact een kwarteeuw na de Europese finale van de Royal Antwerp Football Club. Het schone is dat je niets van voetbal moet kennen om de voorstelling te volgen. Ik vertel het wel en wee van enkele supporters, met een lach en een traan in het Algemeen Beschaafd Antwaarps. Vermoedelijk hernemen we de monoloog. Ik ben zot van sjotten. Hadden jullie me een week eerder gevraagd, dan was ik niet gekomen want dan speelden de Duivels. Zodra de data van voetbalfinales bekend zijn, zet ik die in mijn agenda. Ervaring leert dat het niet loont om te spelen tijdens belangrijke matchen. Ofwel zit er niemand, ofwel zitten ze daar tegen hun goesting.”

Je bent betrokken bij de kasteelmoord van Alden Biesen?

“Meer nog, ik probeer de moord op te lossen samen met de ravissante Joke Devynck. Elke avond vindt in het kasteel het spectaculaire schouwspel Alden Biesen Mysteries plaats, met een digitale Jan Decleir in de rol van kasteelheer. Aan dat spektakel is een dagluik gekoppeld. Bezoekers dwalen in Bilzen rond met een tablet en helpen de speurders met het onderzoek. Een vakantietip lieve lezers, een bezoek aan Alden Biesen en Bilzen is werkelijk waar de moeite. Het is een magnifieke streek, net zoals Geel overigens. Spelen in Geel is plezant, sowieso treed ik graag in de Kempen op. Ik weet niet hoe dat komt, maar er hangt steeds een toffe sfeer.”

Je bent voormalig wereldkampioen improviseren, weet je al wat je gaat zeggen morgen in Geel?

“Ik won ooit goud op het WK improviseren in Berlijn, klopt. Ik speelde lang met mijn eigen gezelschap De Improfeten, maar enkele maanden geleden ben ik van boord gestapt. Het was tijd voor iets nieuws. Dus stichtte ik een nieuw improvisatiegezelschap Kumul Total. We spelen ‘long form’, wat wil zeggen dat we ter plekke een voorstelling schrijven, regisseren en spelen. Iedereen improviseert dagelijks. Bij de bakker weet je vooraf niet wat ie gaat vragen, dus verzin je in de bakkerij terstond een antwoord. Op Verklapt breng ik een mix van improvisatie en flarden uit mijn voorstelling Survival of the Fattest.”

Eén comedian, één podium en één buik is de slagzin van die show?

“Geen buikje lijkt tegenwoordig de norm voor mannen. Wel, ik draag mijn buik trots en de commentaar daarop ben ik beu. Als kind werd ik zwaar gepest met mijn flaporen, nu is er kritiek op mijn buik. Ik begrijp dat niet. Een compliment geven kost toch even veel moeite als altijd dat gezaag? Daarover gaat mijn voorstelling, maar er wordt vooral veel gelachen. In de eerste plaats met mezelf, want ik ben tot nader orde de enige die dat mag.”

Als rechter maakte je in het programma Advocaat van de Duivel mooi maar meedogenloos komaf met irritante fenomenen. Van welk zomers verschijnsel heb je de buik vol?

“De Cocktail van de Zomer, elke keer weer zo’n overroepen en overprijsd drankje. Doe toch normaal, het blijft gemixt fruit hoor. Wat ik ook ergerlijk vind, is de dwangmatige handeling om elk vakantiemoment op Facebook of Instagram te zwieren. Anderen in de zon, medemensen op een strand,... Ik hoef dat niet te zien. Van al die keren dat ik al in het 12de-eeuwse klooster in Italië was, heb ik vier foto’s. In ’97 zat ik een jaar in Zuid-Amerika, goed voor zes foto’s ergens in een schuif. Ik bewaar mijn herinneringen in mijn hoofd.”

Bewaar je mooie herinneringen aan Foute Vrienden, de reeks geniet stilaan een cultstatus?

“Thomas Smith en Christophe Stienlet kom ik nog geregeld tegen. Begijn Le Bleu en Steven Goegebeur iets minder, maar als we elkaar treffen is het weerzien steeds hartelijk. De impact van die reeks is enorm, in die mate dat ze mij daarover tot op heden dagelijks aanspreken. Het programma begint blijkbaar ook aan een tweede leven op internet, waardoor het z’n weg vindt naar nieuwe generaties kijkers. Als de programmamakers me morgen bellen voor een nieuw seizoen, met dezelfde bende, dan twijfel ik geen seconde. Het zijn foute vrienden voor het leven. Net zoals Kevin Van den Eynde die ik morgen meebreng. Hij doet al lang mijn voorprogramma, we zijn twee handen op één buik.”

Verklapt op dinsdag 17 juli vanaf 20u in het Stadspark van Geel, www.verklapt.be, www.jerondewulf.be