Dan toch geen Stelvio in de Giro: organisatie haalt mythische beklimming officieel uit parcours door overvloedige sneeuwval

De mythische Stelvio zal dan toch uit het parcours van de Giro d’Italia gehaald worden. De hevige sneeuwval van de afgelopen weken heeft roet in het eten gegooid, zo meldt de organisatie van de Ronde van Italië via een persbericht.

Marnix Taes

De Stelvio werd normaal gezien op dinsdag 21 mei bedwongen in de zestiende rit, die vertrok vanuit Livigno en zijn apotheose kende op de Monte Pana. De Stevio stond al vroeg in de etappe op het menu, maar zou ongetwijfeld voor slachtoffers zorgen in het peloton. De mythische beklimming, waar Thomas De Gendt in de kleuren van Vacansoleil in 2011 nog triomfeerde, werd de afgelopen weken bedolven onder een hevige sneeuwval en volgens de Italiaanse RAI was er ook lawinegevaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Om de veiligheid van de “Roze Karavaan” te kunnen garanderen heeft de organisatie van de Giro d’Italia dan ook besloten om het parcours van de zestiende rit te wijzigen”, klinkt het in de mededeling van de wedstrijdorganisatie. Door het wegvallen van de Giro stijgt het aantal kilometers tijdens de rit van 202 naar 206 kilometer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met zijn top op 2758 meter hoogte was de Stelvio ook de Cima Coppi van de Giro, het hoogste punt van de Italiaanse wielerronde, waar traditioneel een stevige premie voor het grijpen lag. Die eer is nu weggelegd voor de Umbrailpass op 2489 m hoogte. De beklimming van ruim 16,7 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,1 procent, neemt nu de plaats in van de Stelvio, die met zijn 19,6 kilometer aan 7,4 procent nog net iets langer én steiler is.

Het nieuwe profiel van de zestiende rit

Het nieuwe parcours

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen