Verkiezingen

Bouchez: “Ik wil meer rijke mensen in België, niet meer arme”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.© belga

De MR trekt Wallonië rond om zijn blauwe boodschap te verspreiden. Op een oude industriële site beweert de voorzitter dat alleen zijn partij geen nieuwe belastingen wil invoeren.

Peter De Lobel

Nu ook in het Franstalige onderwijs de “paasvakantie” achter de rug is, komt de campagne ook daar in een hogere versnelling. Overal zijn er bijeenkomsten en debatten. Ook op de plekken waar je het niet verwacht. In Auvelais, bijvoorbeeld, een deelgemeente van Sambreville. In Le Hangar hield de MR er maandagavond een campagnemeeting voor de provincie Namen. De zaal, midden in een oude industriezone, houdt qua decor het midden tussen een nachtclub en een pretpark.

Een tweehonderdtal militanten en geïnteresseerden – en vreemd genoeg ook een kandidate van Les Engagés – kwamen er luisteren naar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, MR-vicepremier David Clarinval en oud-voorzitter en Europarlementslid Olivier Chastel. Op het podium ook de oud-MR-ministers Sabine Laruelle en François Bellot, al kregen die van de partij een onmogelijke plaats op de lijst.

Kennistest Frans

Grote thema’s: (kern)energie, werk, veiligheid en onderwijs. Om de problemen op dat laatste domein te illustreren, haalde Bouchez een kennistest Frans aan, opgelegd aan achttienjarigen die aan een onderwijsopleiding wilden beginnen. “Slechts 27 procent was geslaagd! Voor Frans! Dat ligt niet aan die jongeren, dat ligt aan het onderwijssysteem dat te laks is.”

Op een vraag uit het publiek of de MR bij haar fiscale voorstellen niet te veel inzet op wie er financieel al beter voor staat, pikt Bouchez meteen in. “Wij willen dat het veel meer loont om te werken. Wij trekken daarom het belastingvrije minimum op van 10.000 naar 15.000 euro bruto. Dat is geen maatregel voor de rijken, hé. Een leerkracht met 15 à 20 jaar ervaring, die verdient 4.000 euro bruto. Mag ik ook aanstippen dat wij de enige partij zijn die met geen enkele nieuwe belasting komen. We betalen in dit land al genoeg belastingen en als je kijkt naar pakweg de staat van de wegen die u heeft moeten nemen om naar hier te komen of de staat van ons onderwijs, dan is het duidelijk dat we niet nog meer geld gaan geven aan mensen die niet competent zijn om ermee om te gaan. Want jullie hier hebben ook rechten, het recht om geld te kunnen opzijzetten bijvoorbeeld. Men zegt dat wij voor de rijken zijn. Wel, ik wil dat er meer rijke mensen in België komen, niet meer arme. En dat is het grote verschil tussen de MR en andere partijen.”

Bijgelicht door felblauwe lampen maande Bouchez alle aanwezigen aan om thuis affiches te hangen en kiesborden te plaatsen. “Toon dat de MR gesteund wordt. We gaan geen absolute meerderheid halen, maar als we de eerste partij zijn, dan houden we wel de pen vast van het regeerakkoord. En dan kunnen we de klemtoon leggen op onze thema’s. We gaan niet alles kunnen doen, maar wel onze prioriteiten. Het is in jullie handen. ‘s Avonds op 9 juni tellen alleen de zetels. Stem volgens uw overtuiging en maak van de MR de grootste partij.”