Universiteit Eindhoven: gesprek met betogers goed verlopen

Foto: ANP

Het gesprek dat het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven dinsdagmiddag had met drie pro-Palestijnse demonstranten is goed en respectvol verlopen. Dat zei een woordvoerder van de universiteit na afloop. “We hebben een toelichting gegeven op onze standpunten zoals we die eerder hebben verwoord in een reactie die online staat.”

Of het gesprek ook leidt tot een einde van de demonstratie, is niet bekend. “Voorlopig zijn ze nog hier”, aldus de woordvoerder.

Net als in andere studentensteden hebben ook in Eindhoven demonstranten maandag een tentje neergezet. Volgens de woordvoerder van de universiteit hebben er zo’n twintig mensen overnacht. Dinsdag zijn er enkele tientallen, de sfeer is rustig, zei hij eerder.

In overleg met de burgemeester mochten de betogers maandag op het terrein blijven. Het tentenkamp volgde na een zogeheten walk-out, een protest tegen de aanpak van de pro-Palestijnse demonstraties vorige week. De studenten en universiteitsmedewerkers die in meerdere steden demonstreren, spreken zich uit tegen de oorlog in Gaza en willen dat de universiteiten de banden verbreken met Israëlische instituten die profiteren van de onderdrukking van het Palestijns volk.