Direct naar artikelinhoud
India

Onverwacht hoge donaties na dood Indiase rioolwerker uit laagste kaste

Een rioolwerker in New Delhi.Beeld Barcroft Media via Getty Images

In India reageren velen ontzet op de dood van een rioolwerker. Mensen doneren om zijn weduwe te helpen.

En weer kwam een lid van de laagste groep in het Indiase kastensysteem om het leven in het riool van New Delhi. De 37-jarige dagloner Anil was door een inwoner van de Indiase hoofdstad ingehuurd om iets te doen aan een lekkage van het riool. Die had last van naar binnen sijpelend rioolwater in zijn kelder. Volgens de Hindustan Times daalde Anil met een touw om zijn middel af in het riool. Maar daar gleed hij uit en het touw brak. Hij kwam om het leven door verstikking.

Anils vrouw Rani bleef met hun drie jonge kinderen verslagen en berooid achter. Ze moest zelfs bij buren geld lenen om haar overleden echtgenoot afgelopen maandag te kunnen laten cremeren. Vlak voor de uitvaart liep zijn oudste zoon, de 11-jarige Gaurav, nog even naar het levenloze lichaam van zijn vader, legde een hand op diens hoofd, zei 'papa' en begon te snikken.

Veroordeeld tot het vuile werk

Het is een drama zoals zich er vele voordoen in India, waar het kastensysteem, hoewel het officieel is afgeschaft, nog altijd zeer invloedrijk is. De zogenoemde dalits, die op de laagste trede staan in het kastenstelsel, zijn veroordeeld tot het vuile werk, zoals afvalverwerking. 

Hoewel het handmatig reinigen van riolering sinds enkele jaren verboden is, doen dalits zoals Anil dit smerige werk nog steeds volop, meestal zonder beschermende kleding, zonder arbeidscontract en zonder verzekering. Jaarlijks komen honderden dalits hierbij om, onder meer door verdrinking en door het inademen van giftige dampen.

Maar in dit geval kreeg het drama een onverwachte wending. Want Shiv Sunny, een verslaggever van de Hindustan Times, verzond een tweet over het ongeval, vergezeld van twee foto's van de 11-jarige Gaurav, huilend bij het lichaam van zijn vader. "Ik ben misdaadverslaggever en ik heb veel tragedies gezien," aldus de journalist, "maar dit was iets dat ik nog nooit had gezien."

Twitter bericht wordt geladen...

Enorm bedrag

De tweet werd alom opgepikt en vele duizenden keren geretweet. Veel Indiase socialemediagebruikers reageerden geschokt en een hulporganisatie begon meteen een online-inzamelingsactie voor Rani en haar kinderen, waarmee sinds maandag al meer dan 5.000.000 roepie is opgehaald. Omgerekend is dat ruim 60.000 euro. Zeker voor armen in India is dat een enorm bedrag.

Sommige Indiërs winden zich op sociale media op over de enorme tegenstelling die uit het ongeluk blijkt. Want India heeft de laatste jaren een snel groeiende economie, met een opkomende stedelijke middenklasse en een steeds beter opgeleide bevolking. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is dat een land, dat met succes satellieten lanceert, zijn riolering nog steeds handmatig laat schoonmaken door maatschappelijke verschoppelingen in plaats van door machines, zoals in rijke landen.

Veel Indiërs vragen zich af hoe het mogelijk is dat een land, dat met succes satellieten lanceert, zijn riolering nog steeds handmatig laat schoonmaken door maatschappelijke verschoppelingen

Intussen is de politie in Delhi een onderzoek begonnen naar het ongeval. Volgens het Indiase persbureau PTI hebben politiemensen daarbij al vastgesteld dat Anil geen beschermende kleding droeg en dat het touw om zijn middel niet sterk genoeg was om hem te redden.

De stichting Uday, de hulporganisatie die de inzamelingsactie begon, benadrukt dat slechts een deel van het geld rechtstreeks naar het gezin zal gaan, voor levensonderhoud en onderwijs. De rest zal worden vastgezet voor later, voor de drie kinderen. Journalist Shiv Sunny hoopt dat de kinderen, dankzij de hulp, een opleiding kunnen volgen. "Zij hebben nu misschien een toekomst."