Direct naar artikelinhoud
JAMES BOND

'True Detective'-maker wordt nieuwe James Bond-regisseur

Cary Fukunaga.Beeld AFP

Cary Fukunaga, de regisseur van het eerste True Detective-seizoen en de Netflix-film Beasts of No Nation, zal de volgende James Bond-film regisseren. Dat hebben de producenten van de reeks bevestigd.

Het zag er lang naar uit dat Trainspotting- en Slumdog Millionaire-regisseur Danny Boyle de 25ste James Bond-film zou regisseren, maar vorige maand hield de Oscar-winnende filmmaker het voor bekeken. 'Creatieve meningsverschillen' tussen enerzijds Michael G. Wilson en Barbara Broccoli, de producenten van de James-Bond-reeks, en anderzijds Danny Boyle en zijn scenarist John Hodge, lagen aan de basis van het vertrek.

De Amerikaans-Japanse regisseur Cary Fukunaga is nu aangesteld als nieuwe Bond-regisseur. "We zijn verheugd om met Cary te werken. Zijn veelzijdigheid en vernieuwingen maken van hem een excellente keuze voor het volgende James Bond-avontuur", klinkt het bij de producenten.

Tv-regisseur

Fukunaga maakte vooral naam als de regisseur van het eerste, bejubelde seizoen van de HBO-reeks True Detective. Voor Netflix regisseerde hij ook de film Beasts of No Nation en de nieuwe reeks Maniac, waarvoor de verwachtingen hooggespannen zijn. In 2011 regisseerde hij ook de Charlotte Brontë-verfilming Jane Eyre.

'We zijn verheugd om met Cary te werken. Zijn veelzijdigheid en vernieuwingen maken van hem een excellente keuze'
Michael G. Wilson en Barbara Broccoli, James Bond-producenten

Andere regisseurs die in de running leken voor de nieuwe Bond-film, waren Christopher McQuarrie (Mission Impossible – Fallout), Denis Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049) en David Mackenzie (Hell or High Water). Scenaristen Neal Purvis en Robert Wade, die sinds Casino Royale (2006) de Bond-films schrijven, blijven aan boord. Daniel Craig zal, na aanhoudende geruchten over een vervanger, opnieuw in de smoking van 007 kruipen.

Door de snelle aanstelling van een nieuwe regisseur lopen de opnames van de 25ste Bond-film maar drie maanden vertraging op. De film wordt in 2020 in de zalen verwacht.