© Dirk Kerstens

Antwerps scenarist werkt aan Europese thriller: “Ik ben in Rome volop naar opnamelocaties aan het zoeken”

Scenarist Carl Joos, die onder meer het verhaal voor de VTM-reeks Cordon bedacht, verblijft momenteel in Italië. Hij werkt er aan de internationale thrillerreeks Eternal City. “Ik schrijf niet alleen het scenario. Als showrunner ben ik bij alle stadia van de realisatie van de reeks betrokken”, zegt de Antwerpenaar.

tove

Voor het grote publiek is Carl Joos wellicht onbekend, maar het palmares van de Hemiksemnaar is dat allerminst. De scripts en dialogen van de personages uit reeksen zoals In Vlaamse Velden, Flikken, Witse en films zoals De Zaak Alzheimer en The Broken Circle Breakdown komen uit zijn brein. Nu werkt hij in Rome aan Eternal City. “Deze reeks kwam via mijn Londense agent op mijn pad”, zegt hij. “Ik had al ervaring met schrijven in het Engels. In het verleden deed ik Engelse copywriting voor grote bedrijven zoals Alcatel en Microsoft. Het is trouwens niet mijn enige buitenlandse project. Ik schrijf ook nog een aflevering voor een Britse reeks.”

Eternal City is een mysterieuze thrillerreeks die zich afspeelt in het jaar 1963. “Niet toevallig kozen we voor dat jaar, want er vonden toen heel wat belangrijke gebeurtenissen plaats in Rome, de hoofdlocatie van het verhaal. De toenmalige Amerikaanse president Kennedy kwam er op bezoek, vlak voor hij vermoord werd. Er was ook het controversiële Tweede Vaticaans Concilie. Al die historische gebeurtenissen zitten verwerkt in een moordverhaal waarbij een jonge mooie Franse actrice het slachtoffer is. In haar handtas treffen de speurders een zwart boek aan met de namen van meer dan honderd mannen.”

Joos is niet alleen scenarist maar ook showrunner voor Eternal City. “Een showrunner volgt het project mee op. Ik ben betrokken bij de casting, bepaal mee hoe de reeks in beeld komt en buig mij over de montage. Maar je kan die functie in principe invullen zoals je zelf wilt.”

© Dirk Kerstens

Netflix en Amazon

De reeks komt er nadat eerder dit jaar grote Europese omroepen hadden aangekondigd dat ze gaan samenwerken op het vlak van fictie, om zo het hoofd te bieden aan Netflix, Amazon en aanverwanten die ook uitpakken met fictie van hoog niveau. In het geval van Eternal City gaat het om een samenwerking tussen de Italiaanse omroep RAI en France Télévisions. Bedoeling is om kwalitatief hoogstaande fictie te maken met internationale uitstraling.

De reeks hoeven we nog niet meteen te verwachten. “Een uitzenddatum prikken is nu nog niet aan de orde. We moeten de reeks eerst nog inblikken. Ik ben momenteel in Rome aan het rondlopen om prospectie te doen. Ik zoek in het historische centrum rond de Cinecittà (een grote filmstudio, red.) naar kleine steegjes en bijzondere plekjes die in aanmerking komen. Er staan de komende dagen ook heel wat vergaderingen met de andere betrokkenen op de agenda.”

Nieuwe film Hans Herbots

Aangezien het een internationale productie betreft, is er een groter budget dan voor een Vlaamse reeks. “Getallen kan ik niet geven. Maar als ik spektakelscènes wil, zijn er uiteraard meer mogelijkheden. We draaien acht afleveringen, en het zal van de scenario’s afhangen hoeveel draaidagen er voorzien moeten worden.”

Ondertussen werkt Joos ook in eigen land verder aan nieuwe producties. “Met productiehuis Eyeworks werk ik aan een bijzonder interessant project, maar daarover mag ik nog niks zeggen. Een ander project is een nieuwe film van Hans Herbots. Vijf jaar geleden verfilmde die De Behandeling van Mo Hayder, met Geert Van Rampelberg in de hoofdrol. Nu komt er een verfilming van het boek Ritual. De opnames voor die film staan volgende zomer gepland.”