Iris Devos, Manal Toumi, Achraf El Yakhloufi, Gilles Bultinck, Greet Daems, Mattijs Van Miert,Jens Witvrouwen, Sam Van Rooy en Kris Van Dijck vertegenwoordigden hun partijen.© RR

Vooruit en N-VA scoren het best bij scholieren

Geel -

In Sint Dimpna Geel College vond afgelopen dinsdag een verkiezingsdag plaats, nadat eerder in de lessen al rond het politieke systeem en verkiezingen was gewerkt. Verschillende politici probeerden de jongeren persoonlijk te overtuigen om op hen te stemmen. Met wisselend succes.

De verkiezingsdag valt onder het project Burgerzin dat alle 158 laatstejaars van het Sint Dimpna Geel College doorlopen. Daarbij maakten ze vooraf in de lessen kennis met de programma’s van de verschillende politieke partijen en werd er al een eerste stemming afgenomen. Op dinsdag 30 april kwamen dan vertegenwoordigers van die partijen via een doorschuifsysteem hun partijpromotie voeren in de hoop om de jongeren te overtuigen om op hen te stemmen. Daarna vond een tweede stembusgang plaats.

De verkiezingsuitslag met telkens links de peiling in de klas en rechts de uitslag na de kennismaking met de politici.© RR

De aanwezige politici waren Iris Devos en Achraf El Yakhloufi (Vooruit), Manal Toumi en Greet Daems (PVDA), Gilles Bultinck (CD&V), Mattijs Van Miert (Groen), Jens Witvrouwen (Open VLD), Sam Van Rooy (Vlaams Belang) en Kris Van Dijck (N-VA). Het leverde een opvallend resultaat op. Waar vooraf maar liefst 22 procent van de tieners blanco stemde, was dat na de kennismaking nauwelijks nog 6 procent. Vooruit, vooraf goed voor 15 procent, verdubbelde het aantal stemmen naar 31 procent. Ook N-VA, vooraf de grootste partij met 19 procent, steeg nog door naar 28 procent. De eerstvolgende partij is Vlaams Belang met 12 procent, een fractie minder dan bij de eerste peiling. (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners